A pesszimizmus halált okozhat

infarktus
Változatlanul a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a halálozási statisztikákat
Vágólapra másolva!
Egy finn tanulmányból úgy tűnik, hogy a pesszimizmus jelentős rizikófaktora a koronáriás szívbetegség miatt bekövetkező halálozásnak.
Vágólapra másolva!

A finn Päijät-Häme központi kórház pszichiátriai osztályának kutatói azt tapasztalták, hogy a pesszimizmus növeli a koronáriás szívbetegségből bekövetkező halálozást, az optimizmusnak viszont nincs kimutatható hatása a kockázatra.

A kutatásba 2267 középkorú finn férfit és nőt vontak be. Az eredményeket a szabad hozzáférésű BMC Public Health folyóiratban tették közzé.

A pesszimizmus komoly rizikófaktor

Az optimizmus és a pesszimizmus tudományos értelemben az emberek jövőjükhöz való hozzáállására fókuszál, azaz arra, hogy általában nagyobb arányban várják-e, hogy kedvező vagy kedvezőtlen dolgok történnek.

„A pesszimizmus nagyobb szintjét már korábban kapcsolatba hozták olyan tényezőkkel, amelyek befolyásolják a szív egészségét, például a gyulladás" – mondta dr. Mikko Pänkäläinen, a tanulmány vezető szerzője. „A koronáriás szívbetegség okozta halálozás és az optimizmus meg a pesszimizmus mint személyiségjegyek közti kapcsolatra vonatkozó adatok viszonylag ritkák."

Forrás: Origo

Mérhető a pesszimizmus szintje

„A pesszimizmus szintje viszonylag könnyen mérhető, és a pesszimizmus nagyon hasznos eszköz lehet a koronáriás szívbetegség kiváltotta mortalitás kockázatának meghatározásához éppúgy, mint más ismert rizikófaktorok, amilyen a diabétesz, a magas vérnyomás vagy a dohányzás" – tette hozzá Pänkäläinen.

Ez az első olyan tanulmány, amely vizsgálja a koronáriás szívbetegség okozta halálozást és a kapcsolatát az optimizmussal és pesszimizmussal mint független változókkal.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a 121 férfi és nő, akik a tanulmány tizenegy éves követési ideje alatt meghalt koronáriás szívbetegség következtében, mind a skála „pesszimistább" végén helyezkedett el, mint azok, akik életben maradtak a követési időszak alatt.