Új felfedezés segíthet az elhízás elleni küzdelemben

2016.11.25. 11:06

Brit kutatók nagy zsírtartalmú, egy fermentálható szénhidrátot tartalmazó étrenden tartott egereket hasonlítottak össze normál étrendű egerekkel, és megvizsgálták a bevitt táplálék hasznosulását egy receptor jelenlétében és annak hiányában.

Az eredmények azt mutatták, hogy az egy fermentálható szénhidrátot tartalmazó táplálékot tartalmazó étrenden tartott egerek védettek voltak az elhízás ellen. Ez a védelem azonban elveszett, ha az úgynevezett FFAR2 receptor hiányzott az állatokból. 

Az egészséges élethez persze nem elég a tudomány - akarni is kellForrás: AFP

Nemcsak az emészthetetlen szénhidrátok lehetnek jó hatásúak

„Az elhízás jelenleg az emberi egészséget veszélyeztető egyik legsúlyosabb globális fenyegetés, amelyet a genetikai háttér, az étrend és az életstílus határoz meg" mondta a kutatást vezető Gavin Bewick (King's College London).

„Azt már tudjuk, hogy az étrend kiegészítése emészthetetlen szénhidrátokkal csökkenti az étvágyat és az elhízást, de ebben a tanulmányban először mutattuk be az FFAR2 receptor létfontosságú szerepét abban, hogy lehetővé teszi egyes specifikus étrendi alkotórészek számára, hogy azok csökkentsék a táplálékbevitelt és védjenek az elhízás ellen."

Keresik az emberi alkalmazási lehetőséget

„Ezzel a felfedezéssel nekiláthatunk keresni, hogyan tudjuk felhasználni az étrendet vagy a gyógyszerészeti készítményeket a bél sejtszintű felépítésének a megváltoztatására abból a célból, hogy ily módon kezeljünk egy sor rendellenességet" – tette hozzá Bewick.

„Ez nagy lépés az étrend és az étvágyszabályozás megértése felé" – mondta Gary Frost, a cikk társszerzője. „Számunkra most az a kihívás, hogy lefordítsuk az eredményeket az embereknél alkalmazható gyakorlati megvalósításra."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK