A sóbarlangok népszerű mítosza

beteg épület belső FOTÓ FOTÓTÉMA sóterápia SZEMÉLY terápia
Budapest, 2010. április 26. Betegek pihennek a ma megnyílt Himalaya elnevezésű sóbarlangban, a Szent Rókus Kórházban. A sóoldattal telített, rendkívül tiszta mikroklímával rendelkező levegő serkenti a légzőszervek aktivitását, a hörgők öntisztulását. Az üzemeltetők szerint a sóbarlangban eltöltött 45 perces kezelés felér egy teljes tengerparton eltöltött nap hatásával. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Tudomány és áltudomány nem mindig válik el élesen egymástól az orvosi gyakorlatban. Olykor a hagyományos gyógyászat is alkalmaz olyan terápiákat, amelyek igazolatlan tudományos elveken alapulnak. Speciálisan magyar példa erre a kalcium alkalmazása allergiára, annak ellenére, hogy nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy hatásos lenne.
Vágólapra másolva!

Kelet-európai eredetű az egyre jobban terjedő haloterápia

A tüdőgyógyászok gyakran írnak fel pácienseik számára sóbarlang-, sószoba- vagy sókabinkezelést abban a hiszemben, hogy a haloterápia gyógyítja az asztmát és egyéb tüdőt (is) érintő betegségeket. Az alternatív orvoslás is alkalmazza a sóterápiát a már ismert ideológiákkal megspékelve: természetes gyógymód, gyógyszer nélküli kezelés, misztikus energiarezonanciák, valamint behazudott orvosilag is igazolt hatás.

Kárpátaljai sóbányában létesített sókamra asztmások kezelésére. A haloterápia Kelet-Európából származik Forrás: AFP/Genia Savilov

Ráadásul az alternatív gyógyászat szeret nagyban gondolkodni, s egy módszert a betegségek egész sorára ajánlani.

Így van ez a sóterápiával is:

a lista olyan hosszú, hogy egyszerűbb lenne azokat a nyavalyákat felsorolni, amelyekre nem hat a belélegzett só.

Készül a sókristály Forrás: maldonsalt.co.uk

A haloterápia kelet-európai eredetű, és azon a megfigyelésen alapul, hogy a sóbányászok kevésbé szenvednek légúti betegségekben, mint mások. Népszerűsége egyre növekszik, ma már Európa nyugati felén és Amerikában is egyre gyakrabban alkalmazzák elsősorban a tüdőt érintő problémák, főként az asztma, a krónikus hörghurut és a fertőzések gyógyítására, de a különféle gyulladások, az allergia és egyes bőrbetegségek (pikkelysömör, ekcéma stb.) is a haloterápia célpontjai.

Az asztmások búcsút mondhatnak az inhalátoroknak – a sóterápia hirdetői szerint Forrás: BSIP/Alice S.

A só egy természetes antihisztamin, azaz gyulladásgátló,

főként ebben rejlik állítólag csodálatos gyógyító ereje. De természetes köptető is, mert bejutván a tüdőbe, oldja a nyákot, s így hozzájárul a légzőszervünk tisztulásához. Mások az ionok baktériumölő hatását jelölik meg a belélegzett só egészséget védő mechanizmusaként.

Anekdotikus történetek inhalátorukat elhajító betegekről

Az internetet böngészve százszámra találhatóak anekdotikus történetek, hogyan dobták el asztmás páciensek az inhalátorukat és gyógyszereiket a sóterápiát követően. A probléma az, hogy egyetlen komoly tudományos vizsgálat sem erősítette meg a belélegzett só fenti problémákra való kedvező hatását. Vannak viszont klinikai tanulmányok, melyek az ún. cisztás fibrózissal és a dohányzással kapcsolatos tüneteket illetően a só terápiás hatásáról számoltak be. Van azonban itt néhány probléma.

Egyesek tudni vélik, hogy a dohányzás bizonyos hatásai ellen is a sóterápia az egyik megoldás Forrás: Origo

Az egyik, hogy a terápiás hatás csak igen rövid ideig tartott. A kezelés ideje alatt javulást mutató tünetek egyébként a következők voltak: csökkenő köhögésszám, csökkent nyomás az arc- és homloküregben, valamint csökkent nyákképződés. Viszonylag sok tanulmány (151) született a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) haloterápiájával kapcsolatban. A kutatások színvonalát jelzi, hogy

ezek közül mindössze egyetlen ütötte meg a tudományosság mércéjét,

ezért metaanalízis elvégzése nem volt lehetséges.

A Himalája hegylánca Bhutánban. A himalájai sónak misztikus hatást tulajdonítanak, annak ellenére, hogy ugyanolyan összetételű, mint a többi konyhasó Forrás: Elter Károly

A sóterápia témakörében orosz publikációk dominálnak, melyek „érdekessége", hogy zömében nem lektorált szaklapokban jelennek meg.

Kevesen tudják, hogy a kezelés káros hatásokkal is járhat

A kezelés káros hatásokkal is járhat. Ilyen például, hogy az asztmások esetében a magas sókoncentráció a légutak szűkülését okozhatja, ami asztmás rohamokat provokálhat. Egy további probléma elvi jellegű: a nátrium-klorid nem oldódik a levegőben, oda csak aeroszol formájában juttatható be.

Indiai kuruzsló asztmát „gyógyít” Forrás: AFP/Noah Seelam

A sóbarlangok és sószobák javarészt alkalmaznak is ún. halogenerátort az aeroszol előállítására.

Viszont ez azt is jelenti, hogy az eredeti megfigyelés a sóbarlangok jótékony hatásáról hamis.

A sóbarlang és a sószoba valójában szükségtelen, maximum arra jók, hogy ha otthon végeznénk a terápiát, akkor a sókristály ne a konyhai kredencre vagy a fürdőszobai tükörre csapódjon le.

Van, ahol helyükön kezelik a dolgokat

Az amerikai orvosok helyén kezelik a dolgot, s a sóterápiát népi gyógymódnak titulálják, az itteni alternatív gyógyítók pedig, hogy elkerüljék a törvénnyel való konfliktusokat,

vigyáznak, hogy sószobájukat ne egészségügyi, hanem wellnesslétesítményként határozzák meg.

Külön hirdetik, ha himalájai sót alkalmaznak a helyiségben. Nemrég vált ismertté, hogy ezt gyakran hamisítják, nem is a Himalájáról, hanem pakisztáni bányákból származik ez az egyszerű vegyület; igaz nem túl nagy a távolság.

A sóterápia a welnessprogramok palettájára is felkerült Forrás: karos-spa.hu

Egyébként pedig mindegy is, hiszen a só a jelző ellenére is NaCl marad, habár – más sókhoz hasonlóan – kis mennyiségben egyéb vegyületeket is tartalmaz. Nem is ez a lényeg, hanem, hogy energiaadó és salakanyag-eltávolító képessége révén a himalájai eredet elősegíti a szervezet homeosztázisát.

Ez csak a szokásos kamu,

tudományos fogalmak megerőszakolásával próbálnak hitelességet szerezni blőd teóriáknak.

Hiába várunk, hogy adjanak tudományos igazolást

Kispénzűek és utazni lusták házilag is létrehozhatják a sós levegőt, „csak” egy mini sógenerátort kell venni hozzá, vagy még olcsóbban sópipából vagy esetleg egy kis műanyag flakonból kell állandó nyomkodással sós aeroszolt produkálni.

Parajdi sóbánya. A sóbányászok sohasem szívtak be aroszolosított sót Forrás: Jászai Csaba/Magyar Távirati Iroda Zrt./Jászai Csaba

Az orosz egészségügyi hatóság hivatalosan is elfogadta a haloterápiát, az angol viszont a bizonyítékok hiánya miatt, nem. Az amerikai FDA a himalájai sópipát orvosi eszközként regisztrálta, ami persze nem jelenti azt, hogy ezzel elismerte volna e terápia hatásosságát. Sajnos az egészségügy törvényi szabályozása e kétarcúsággal küzd az egész fejlett világban.
Mit tegyünk hát, ha sóterápiát javasolnak a bajunkra? Kérjünk tudományos igazolást. Mivel ilyen nem létezik, a szkepticizmusunkkal megspórolhatunk némi pénzt, időt és egy hiú reményt.

(A szerző az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár, a Szegedi Orvosi Biológiai Intézet igazgatója)