Egy művész festményei elárulhatják, hogy alkotójuk neurológiai betegségben szenved-e – állítja egy új kutatás.

A Liverpooli Egyetem kutatói Salvador Dali, James Brooks, Pablo Picasso és Claude Monet 2000 festményét vizsgáltak meg – olvasható a The Telegraph cikkében. Dalinál idősebb korban Parkinson-kórt, Brooks-nál pedig Alzheimert diagnosztizáltak az orvosok, Picasso és Monet viszont nem szenvedett semmilyen neurológiai betegségben.

Az ismerős ecsetvonások számának csökkenése betegségre utalhat

A tudósok úgynevezett „fraktál analízist" használtak a kutatómunka során: azt figyelték, miként változik a festő stílusa a betegség előrehaladtával. Ehhez ismétlődő stílusjegyeket kerestek a művészek alkotásaiban. Normál esetben az egészséges alkotóknál az ismerős, kifejezetten a festőre jellemző minták, ecsetvonások száma idővel növekszik. Ezt találták Picasso és Monet esetében is, ám Dalinál és Brooks-nál éppen az ellenkezőjét lehetett tapasztalni, az ismerős művészi minták száma csökkenést mutatott.

Salvador DaliForrás: Getty Images/Terry Fincher

Dr. Alex Forsythe, a tanulmány első szerzője szerint a művészetet a pszichológusok már régóta felhasználják arra, hogy a neurológiai betegséggel élők életminőségén javítsanak. Hozzátette: a kutatásban alkalmazott módszerhez hasonlóan a kézírásból is meg lehet állapítani, hogy valakinél kialakulóban van-e például Alzheimer-, vagy Parkinson-kór. A szakértők remélik, hogy technikájukkal olyan új kutatási irányok nyílhatnak meg, amikkel lehetővé válik a neurológiai problémák korai felismerése.

Az eredmények a Neuropsychology című szakfolyóiratban jelentek meg.