Önálló szervvé minősítették a bélfodrot, ami már eddig is ismertnek számított a kutatók előtt, pontos funkciója viszont nem igazán volt feltérképezve. Az átminősítéssel most nemcsak a működése, hanem a hasi és emésztő szervrendszeri betegségekben játszott lehetséges szerepe is alaposabban megismerhető.

Az „új szerv”, a bélfodor az emésztő szervrendszerünk része, és sokáig úgy gondolták, struktúráját tekintve töredezett, különálló részekből áll össze. A legújabb kutatás ellenben azt találta, hogy tulajdonképpen egy egységes, folytonos felépítésű szervről beszélhetünk – olvasható a Science Alert tudományos portálon. 

Az új eredményről szóló publikáció a The Lancet Gastroenterology & Hepatology című szakfolyóiratban jelent meg. 

A bélfodor részletes anatómiai leírása már száz évvel ezelőtt megszületett, azonban mostanra kiderült, hogy minden, amit eddig tudtunk róla, helytelen  – nem töredezett, komplex, hanem egyszerű felépítésű, egységes szerv” – mondta J. Calvin Coffey, az újonnan megjelent kutatás vezető szerzője. 

Forrás: Origo

Mi a bélfodor szerepe?

A bélfodor, más néven mesenterium egy hashártyakettőzet, a vékonybél rögzítésére szolgál. Az egyik legelső leírást Leonardo da Vinci készítette róla, ám évszázadokig nem tulajdonítottak neki kiemelt figyelmet. 

A kutatók hosszú ideig úgy gondolták, különálló részekből áll össze, ezt cáfolták 2012-ben Coffey mikroszkópos vizsgálatai. Az elmúlt négy év azzal telt, hogy a szakemberek elegendő mennyiségű bizonyítékot szedjenek össze ahhoz, hogy a bélfodrot önálló szervvé lehessen minősíteni. Ez a publikáció megjelenésével hivatalosan mostanra történt meg. 

Az új szerv felépítéseForrás: Lancet

Miért fontos az átminősítés?

Gyökeres változásokat nem hoz az emberi szervrendszerrel kapcsolatos ismeretekben, ám jelentősen kibővíti őket: új kutatási területe nyílhat meg az orvostudománynak, ami az egészség megőrzése szempontjából fontos eredmény. 

Az elkövetkezendő időszakban a kutatók azt fogják vizsgálni, milyen szerepet játszhat – ha játszik egyáltalán – a bélfodor a hasi és emésztő szervrendszeri betegségek kialakulásában. Az ismeretek birtokában javíthatóvá válhat a betegek kezelésének hatékonysága. 

„Most már kiterjedt ismereteink vannak az új szerv szerkezetéről. A következő lépés a funkció megismerése.  Ha ezt megértjük, azt is tudni fogjuk, hogy mikor működik rosszul, és ezzel kialakul-e valamilyen betegség. Összességét tekintve új kutatási területet alapozhatunk meg” – vázolta fel a tanulmány konklúziójának jelentőségét Coffey.