Bizarr felfedezés: apró agyat találtak egy lány petefészkében

műtét, operáció, altatás, aneszteziológus, illusztráció
Vágólapra másolva!
Miniatűr agy növekedett egy 16 éves japán lány petefészkében, a képződményt szerencsére sikerült eltávolítaniuk az orvosoknak – írja a New Scientist magazin.
Vágólapra másolva!

A 10 centiméteres tumort akkor fedezték fel a sebészek, amikor el akarták távolítani a lány vakbelét. A daganat a 3 centiméter széles, agyszerű struktúra mellett koponyacsontdarabot és hajat is tartalmazott.

Fotó a bizarr tumorról Forrás: Masayuki Shintaku et. al., 2017

A tumort közelebbről megvizsgálva kiderült, hogy a központi szervünkre emlékeztető képződmény valójában a kisagy egy miniatűr változata. Normál esetben ez az agyterület a hátsó koponyagödörben a negyedik agykamra, a híd és a nyúltvelő mögött helyezkedik el. A tumorban ezenkívül felfedeztek egy olyan struktúrát is, amely leginkább az agytörzsre hasonlít.

Nagyon ritka eset

A petefészek-daganatok nagyjából egyötöde tartalmaz valamilyen idegen szövetet – ez lehet például zsír-, izom-, fog- vagy hajszövet.

Az ilyenfajta, általában jóindulatú tumorokat teratómáknak nevezzük.

A mai napig nem ismert, pontosan miért alakulnak ki a petefészket érintő teratómák; az egyik elmélet szerint az éretlen petesejtek kezdenek el rendellenesen működni, és emiatt különböző testrészek fejlődnek ki belőlük.

Illusztráció Forrás: AFP

„Petefészek-teratómákban gyakran lehet találni agysejteket, ám az rendkívül ritka, hogy ezek agyszerű szerkezetbe rendeződjenek – mondta a tumort vizsgáló egyik kutatóorvos, Sintaku Maszajuki.

Ha az eset nem lenne önmagában elég meghökkentő, az is kiderült, hogy a tumorban lévő „agy” neuronjai ugyanúgy képesek az elektromos impulzusokat egymásnak átadni, mint az egészséges, kifejlett agy idegsejtjei.

A rendes agyat is megtámadhatja az immunrendszer

A daganat felfedezése előtt a lánynak nem voltak fájdalmai vagy neurológiai panaszai, teljesen tünetmentesnek számított. Nem minden esetben van ez így, léteznek olyan orvosi jelentések, amik arról számolnak be, hogy a petefészek-teratómával rendelkező pácienseknél személyiségváltozás lép fel, de olyan esetek is akadnak, amikor a betegeket emlékezetvesztés vagy epilepsziaszerű roham gyötri.

Forrás: AFP

Néhány neurológiai szimptóma akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer idegen kórokozóként érzékeli a petefészekben található agysejteket, és támadást indít ellenük. Ez az immunválasz azonban nemcsak a rossz helyen lévő agysejtek, hanem a rendes agy ellen is irányul, ami gyulladást idéz elő a központi szervben. A tünetek megszüntethetőek, ha a tumort eltávolítják.

A 16 éves lánynál a műtét sikeres volt, nem léptek fel komplikációk, és szépen is gyógyul. Az esettanulmány a Neuropathology című szakfolyóiratban jelent meg.