Mégse haszontalan szerv a féregnyúlvány

2017.01.10. 16:30

A féregnyúlványt sokan csak felesleges csökevénynek tekintik, ami váratlan gyulladásával csak megkeseríti az emberek életét. Egy új kutatás szerint azonban fontos szerepet tölt be a szervezetben, ezért nem tűnt el az evolúció folyamán.

Az amerikai Midwestern University munkatársainak kutatása szerint a féregnyúlvány legalább 29-szer – elképzelhető, hogy akár 41-szer is – jelent meg a különböző emlősfejlődési vonalakban, és csupán maximum 12-szer tűnt el a vizsgált elmúlt 11 millió év folyamán. 

Nem csökevényes szerv

„Ez a statisztikailag erős bizonyíték, azaz, hogy a féregnyúlvány megjelenése jelentősen valószínűbb, mint az eltűnése, e szerv szelektív értékére utal" – írta a kutatócsoport a Comptes Rendus Palevol folyóiratban megjelent cikkben. 

Így teljes bizonyossággal elvethetjük azt a hipotézist, mely szerint a féregnyúlvány csökevényes szerv, amely kevés adaptív értékkel vagy funkcióval bír az emlősökben”  – folytatják a szerzők.

Az emberi féregnyúlvány elhelyezkedéseForrás: SCIENCE PHOTO LIBRARY

Jogos tehát a kérdés, mire jó a féregnyúlvány, ha többször is visszatért az emberekben és más emlősökben az évmilliók folyamán. 

A legvalószínűbb funkciója a fertőzéstől való védelem

A kutatók évek óta keresik az emberi féregnyúlvány lehetséges funkcióját, és egyelőre a vezető hipotézis az, hogy a jó bélbaktériumok menedéke.  Ezek olyan baktériumok, amelyek segítenek megóvni bennünket bizonyos fertőzésektől. 

Az ezt az elképzelést alátámasztó egyik legjobb bizonyíték egy 2012-es tanulmányból származik.
A szerzők azt tapasztalták, hogy a féregnyúlvány nélküli egyéneknél négyszer nagyobb a Clostridium difficile okozta colitis (egy hasmenést, lázat, hányingert és hasi fájdalmat okozó bakteriális betegség) kiújulásának esélye, mint azoknál, akiknek megvan a féregnyúlványuk. 

Féregnyúlvány műtéti képeForrás: Wikipedia

Nem fog eltűnni a jövőben

Most a Midwestern University csoportja más megközelítéssel jutott ugyanarra a következtetésre, azaz hogy a féregnyúlvány adaptív funkciójú, és feladata bizonyos fertőzések elleni védelem. 

Mivel ez a védő funkció evolúciós szempontból nagyobb előnyt jelent, mint a vakbélgyulladás okozta veszély, ezért nem valószínű, hogy a jövőben eltűnne ez a hasznos, de néha életveszélyt okozó szervünk. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK