Vágólapra másolva!
Egy új, világviszonylatban is kiemelkedően gyors képalkotású PET-CT beszerzését adtak át csütörtök délelőtt a Semmelweis Egyetem Nukleáris Medicina Központjában. A berendezés a jelenleg elérhető legmodernebb és leggyorsabb Magyarországon; egy műszak alatt akár 28 vizsgálatot, évente pedig négyezer, egészségbiztosító által támogatott vizsgálatot lehet vele elvégezni.
Vágólapra másolva!
A frissen átadott PET-CT berendezés. Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A Semmelweis Egyetem PET-CT központja évente 4000 közfinanszírozott vizsgálatra kapott lehetőséget. E jelentős kapacitásbővítés fokozza a hozzáférés egyenlőségét és elősegíti a betegellátás hatékonyságának nagymértékű javulását, mert lehetővé teszi a diagnózis gyors felállítását, a releváns terápia kiválasztását és a betegek eredményes utánkövetését. A Semmelweis Egyetem PET-CT központja egész Közép-magyarország területéről fogad betegeket.

Mérföldkőnek nevezték a berendezés átadását

Szél Ágoston, az egyetem rektora ismertette a berendezés működését:

A PET-CT két képalkotó módszert, a computer tomográfiát és a pozitron-emissziós tomográfiát egyszerre alkalmazza.

Merkely Béla kilinikai rektorhelyettes, Szász Károly kancellár, Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, Szél Ágoston rektor és Michael Stockhammer, a GE Healthcare közép-európai vezérigazgatója az első állami kézben lévő PET-CT készülékének átadásán a Semmelweis Egyetem Nukleáris Medicina Központjában. Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Szél Ágoston az eljárásról elmondta: a beteg kap egy olyan anyagot, amely felszívódik a szervezetében. Ez az anyag feldúsul ott, ahol a beteg anyagcseréje eltér a többitől, például egy daganatos területen, a gép pedig felfogja az izotóp által kibocsátott sugárzást.
A CT és a PET kombinációja azért fontos, mert nemcsak a szervek anatómiai, alaki változásait mutatja ki, hanem már a szövetek anyagcsere-változását is észleli.

A betegek így elég korai diagnózist kaphatnak a daganatos betegségekről, az eljárás olyankor is jelezheti a daganatot, amikor még más eszközökkel nem lehetne kimutatni.

A rektor kiemelte: nem csak a betegellátásban, hanem a kutatásokban és az orvosképzésben is fontos szerepe van a készüléknek.

A Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem Nukleáris Medicina Központja. Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az első állami kézben lévő PET-CT készülék

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára elmondta:
Az egyetlen olyan állami kézben lévő és legmodernebb eszközt tudják átadni, ami mindenki számára elérhetővé teszi a vizsgálatot. A medikusokat tanítják az eszköz által, emellett pedig kutatásokat végeznek. Az államtitkár a Semmelweis21 tervről is beszélt: a tárgyalások jelenleg is folynak a minisztérium és az egyetem vezetése között, hogy a klinikai központ tovább tudja növelni az eszközparkját, valamint reményeik szerint egy sebészeti robotot is érkezni fog hamarosan.

A GE Discovery IQ 5 a piacon elérhető jelenleg leggyorsabb PET-CT készülék. Magyarországon ez a legkorszerűbb berendezés, amellyel egy vizsgálat kiváló képminőségben 9 perc alatt is elvégezhető, szemben a többi hazai berendezésre jellemző 20-25 perces vizsgálati idővel. A Semmelweis Egyetemen elérhető készülék gyorsaságának és nagy érzékenységének köszönhetően nem csak a vizsgálati idő rövidül, hanem egyúttal a pácienst érő sugárterhelés is csökken: Magyarországon az új berendezéssel végzett PET-CT vizsgálat igényli a legkevesebb sugárzó izotóp szervezetbe juttatását.

Évi 768 millió forintos támogatás

Szász Károly az egyetem kancellárja így fogalmazott:

Hozátette, 2011 óta tervezték a készülék beszerzését, végül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 2016 márciusában döntött:

éves szinten 4000 diagnosztikai vizsgálat elvégzését támogatják 768 millió forinttal.

Mindössze 9 perc a vizsgálat. Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Egy milliárd forintnyi fedezetet kellett a gép beszerzéséhez, amihez egy banki technikát alkalmaztak, az eszközalapú finanszírozás technikáját, ahol a gép a fedezet, a bevételtermelő képességével, amit a készülék biztosít. Tehát a bevétel számít fedezetként. Emellett felújították a kapcsolódó helyiségeket is, 116 millió forintból.

- tette hozzá az egyetem kancellárja.

A gyors diagnózis a legfontosabb

Merkely Béla, az egyetem klinikai rektorhelyettese úgy fogalmazott:

A berendezésnek elsősorban a daganatos betegségek diagnosztikájában van jelentősége, de fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri, valamint az ideg- és elmebetegségek kezelésében is. A rektorhelyettes szerint a korábban említett 4000 vizsgálat

teljes egészében fedezi a Semmelweis Egyetemen ellátandó onkológiai betegeinek igényét.

A legkorszerűbb berendezés. Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A készülékkel 9 perc alatt el tudnak végezni egy vizsgálatot.

Ez a gyors diagnózis segít abban is, hogy az alkalmazott gyógyszer, amit intravénásan kap meg a beteg, jóval alacsonyabb izotóp terhelést jelentsen számára. Az anatómiai eltéréseket lehető leggyorsabban bemutató PET-CT a közép-magyarországi régió betegeit és bizonyos speciális betegeket az ország egész területéről ki fog tudni szolgálni.