Kísérletes egérmodellben a B3-vitamin segít megelőzni a zöldhályog kialakulását – adta hírül a Science magazin.

Olyan egerekben, amelyek genetikusan hajlamosak a zöldhályogra, az ivóvízhez adagolt B3-vitamin hatékonyan megelőzte a szembántalom kifejlődését – közölte a Science magazin lapjain a Jackson Laboratory professzora, Simon W. M. John. A Jackson Lab kiemelkedő fontosságú amerikai genomikai, öregedés- és rákkutatási központ, egyben a génmódosított egértörzsek egyik legjelentősebb forrása a világon.

A vitaminkezelés meglepően hatásosnak bizonyult, amennyiben megakadályozta a legtöbb zöldhályogra jellemző, korral járó molekuláris elváltozást, és figyelemre méltó védelmet nyújtott a kezelés nélkül teljes látásvesztést okozó betegség ellen. A B3-vitamint ezért bízvást tekinthetjük a zöldhályoggal szembeni olcsó és ígéretes jövőbeli gyógymódnak.

80 millió embert érint világszerte

A zöldhályog vagy glaukóma mintegy 80 millió embert érint világszerte, így az egyik leggyakoribb neurodegeneratív – idegek leépülésével járó – betegség. A glaukómás betegekben a normálisnál nagyobb belső szemnyomás a retina (szemideghártya) átkapcsoló idegsejtjeinek, az ún. ganglionsejteknek a fokozatos pusztulását okozza. A ganglionsejtek idegrostjai alkotják összeszedődve a látóideget, és e sejtek elhalása visszafordíthatatlan látásvesztést eredményez. A zöldhályog egyik fő kockázati tényezője az életkor, mert az idősödés egyfelől hozzájárul a belső szemnyomás növekedéséhez, másfelől a kor előrehaladtával a ganglionsejtek is egyre érzékenyebbé válnak a nyomás károsító hatására.

IllusztrációForrás: Origo

„Szerettük volna azonosítani az életkorral járó főbb fogékonysági tényezőket, amelyek megváltoznak az idősödő szemben, és amelyek ezáltal fokozottan sebezhetővé teszik a szemet a betegségekkel, konkrétan az idegi leépüléssel szemben" – nyilatkozta John. Az öregedéssel járó változások megértése lehetővé teszi olyan beavatkozások megtervezését, amelyek az emberek nagy tömegeit megvédik a közönséges időskori kórfolyamatoktól. A glaukómára örökletesen hajlamos génmódosított egerek genomikai, neurobiológiai, anyagcsere- és egyéb vizsgálatai kiderítették, hogy a NAD (nikotinamid-adenin dinukleotid) nevű, minden sejt energiaháztartásában alapvető szerepet játszó vegyület mennyisége a retina ganglionsejtjeiben a korral lecsökken.

B3-vitaminnal javulást lehetett elérni

„Olyan ez, mint egy öreg motorbicikli – magyarázza John. – Általánosságban még jól robog, de apró dolgokban egyre kevésbé megbízható. Ha egyik nap kihajtjuk, mondjuk felkapaszkodunk vele egy meredek emelkedőn, vagy a szokásosnál hosszabb utat teszünk meg, lehet, hogy cserben hagy. Már nem annyira lehet rá számítani, mint egy új járműre, és gyakrabban fog lerobbanni."

A NAD szintjének csökkenése miatt az idegsejtek energiaháztartása borulékonyabbá válik, különösen stresszhatás alatt, és ilyen stresszt jelenthet egyebek mellett a szemnyomás növekedése. A B3-vitamin, más néven niacin vagy nikotinsav a NAD egyik előanyaga – a NAD lényegi komponensének, a nikotinamidnak a sav formája –, ezért a B3-vitamin adagolásával ellensúlyozható a NAD szintjének természetes hanyatlása. A B3-vitaminnal való kezelés javította az idősödő retinális ganglionsejtek anyagcseréjének megbízhatóságát, így tovább egészségesen tartotta őket. Az egészségesebb és metabolikusan stabilabb gaglionsejtek pedig jobban ellenálltak az emelkedő szemnyomás károsító hatásának.

IllusztrációForrás: AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY

A kutatók azt is bizonyították, hogy a nikotinamidból NAD-ot szintetizáló Nmnat1 enzim génjének génterápia útján való bevitelével kivédhető volt a zöldhályog kialakulása az arra örökletesen hajlamos egerekben. „Minden nap, mindig a jó adagban bevenni a gyógyszert – ez mindig egy potenciális buktató, különösen idős betegek esetében – emeli ki Pete Williams, a Science-cikk szerzője. – A génterápia ezzel szemben egyszeri, de tartós védelmet nyújtó kezelés lehetne." Williams hozzátette: a szembe adott injekció formájában alkalmazott génterápiát már több ritka örökletes szembetegség kezelésére engedélyezték, és azzal, hogy kutatásukban egy öregedéssel összefüggő faktort azonosítottak, a génterápia alkalmazási köre elvben egy jóval nagyobb betegcsoportra is kiterjeszthetővé válik.

John elmondása szerint a csoport klinikai partnerekkel keres kapcsolatot a B3-vitamin emberi zöldhályog-pácienseken történő kipróbálásához. Ezen kívül más neurodegeneratív betegségekben is vizsgálják a B3-vitamin lehetséges alkalmazását.