Mennyi tojást ehetünk büntetlenül?

tojás, tojásevési szokások, tükörtojás
Vágólapra másolva!
A tojás sokak szemében még mindig a magas koleszterinszint legfőbb felelőse, az érrendszer gyilkosa, amelyet egy rossz koleszterinlelet kézhezvétele után általában azonnal száműznek az étrendből. Pedig a legújabb kutatási eredmények szerint a tojás korántsem olyan káros az egészségre, mint azt legtöbben gondolják.
Vágólapra másolva!

A mai napig sokan teszik fel egészségükért aggódva a kérdést, hogy vajon mennyire ártalmas a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából a tojás. Az aggodalom jogos, hiszen rendszeresen látnak napvilágot egymásnak ellentmondó vélemények a tojásfogyasztással kapcsolatban. Míg a közhiedelemben a tojásra - a sárgája miatt - továbbra is egészségtelen koleszterinbombaként tekintenek, a legújabb kutatási eredmények ezt nem támasztják alá - olvasható a Livescience.com portálon megjelent cikkben.

Egy idén megjelent, 17 korábbi „tojáskutatás” eredményeit összegző tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy napi egy tojás elfogyasztása egészséges embereknél nem növeli a koronáriás szívbetegség vagy a szélütés (stroke) kialakulásának kockázatát. Ez az eredmény egybevág a legtöbb átfogó, nagyobb tömegek étkezési és életmódbeli szokásainak egészségre gyakorolt hatásait vizsgáló kutatás eredményeivel. De akkor mégis hogyan lett a tojásból bűnbak?

Koleszterin és telített zsírsavak

A szakemberek többnyire azért óvnak a túlzott tojásfogyasztástól, mert véleményük szerint a tojás sárgájában lévő koleszterin jelentősen megemeli a vérben a „rossz” koleszterin (LDL, low density lipoprotein, azaz alacsony sűrűségű lipoprotein) szintjét, ez pedig hosszú távon érelmeszesedéshez és szívbetegségek kialakulásához vezethet.

A koleszterin azonban az emberi és állati sejtek fontos, természetes alkotóeleme, amelyet egyrészt a sejtek maguk állítanak elő, másrészt táplálkozás útján is bekerül a szervezetbe. Normál esetben a bevitt koleszterin hatására csökken a szervezet koleszterintermelése, de az állati eredetű zsírban gazdag táplálkozás - és genetikai tényezők - miatt felbomolhat a jól működő egyensúly.

A „rossz” LDL koleszterinben nemcsak koleszterinmolekulák, hanem jelentős mennyiségben telített zsírsavak is vannak, a vérplazma LDL koleszterin szintjét pedig ez utóbbiak is nagymértékben befolyásolják. Bár a tojás koleszterinben valóban gazdag (186 mg, ebből 184 mg a sárgájában), ugyanakkor telített zsírsavakban viszonylag szegény. Valószínűleg éppen a telített zsírsavak alacsony szintjének köszönhető, hogy a tojás - kiegyensúlyozott étrend részeként - mégsem növeli a szívbetegségek kockázatát. Ezt támasztják alá azok az eredmények is, amelyek pusztán a telített zsírsavak bevitelének mérséklésével a „rossz” koleszterin szintjének csökkenését állapították meg.

Ha nem sült sonka vagy grillkolbász mellé esszük, nincs baj

Ha tehát nem telített zsírsavakban gazdag ételekhez, például vajas pirítós, sült sonka, bacon vagy grillkolbász mellé esszük a tojást, nem lehet gond - írja a tanulmány.

Az érvényben lévő ajánlások értelmében nem az elfogyasztható tojások darabszámára, hanem a naponta bevitt koleszterinmennyiségre érdemes odafigyelni. Egy egészséges felnőtt napi koleszterinbevitele ne haladja meg a 300 mg-ot, míg emelkedett LDL-szint vagy szívbetegség esetén maximum napi 200 mg ajánlott. Ebbe a keretbe - kiegyensúlyozott étrend mellett - napi egy tojás bőven belefér.

A benne lévő létfontosságú aminosavak, a könnyen felszívódó fehérjék, D-vitamin, illetve antioxidáns tulajdonságú lutein, zeaxantin és kolin miatt is kár lenne lemondani erről az egyszerűen elkészíthető, sokoldalú élelmiszerről.