Vágólapra másolva!
Akinek a családjában volt korai, 40-50 év közötti szívinfarktus, még 40 éves kora előtt kezdje el koleszterinszintjét rendszeresen ellenőriztetni.
Vágólapra másolva!

„Ne dőljünk be azoknak a blöfföknek, amelyek azt hirdetik, hogy a koleszterinszint és az infarktus között nincs kapcsolat, és ne higyjük el, hogy csak étrenddel a koleszterinszint mindenkinél karban tartható” – figyelmeztet dr. Pados Gyula, a Szent Imre Kórház lipidológusa.

Koleszterin ugyanis két úton kerül a szervezetünkbe: egyrészt állati eredetű ételekkel visszük be őket (aki vegán, azaz olyan vegetáriánius, aki tojást és tejtermékeket sem eszik, nulla koleszterint fogyaszt), másrészt májunk is termel koleszterint.

„A gond az, hogy míg naponta körülbelül 500 milligramm koleszterint viszünk be evéssel az ajánlott 2-300 helyett, a máj eközben négyszer annyit, körülbelül 2000 milligrammot termel. A megtermelt koleszterin egy részét aztán a szervezet átalakítja epesavakká, és a koleszterin egy része a széklettel távozik, egy másik része viszont az eperendszeren, bélrendszeren keresztül visszaszívódik. Ez egy bizonyos mennyiségig hasznos, hiszen a koleszterin a sejtek alkotóeleme, valamennyi koleszterinre szüksége van a szervezetnek, másrészt viszont, ha magas a vérben a koleszterinszint, az a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából káros, mert a felesleges koleszterin lerakódik az erekben” – mondja a lipidológus.

Sokaknak az egészséges étrend ellenére magas a koleszterinszintje

Vannak csecsemők, akik örökletes koleszterinfelszívódási hibával születnek, azaz hibásak a koleszterin visszaszívódásához szükséges receptoraik. Emiatt a koleszterin ott marad a vérükben, lerakódik az ereikben, és súlyos esetben már akár kétévesen szívinfarktust kapnak. Ez azonban a betegség ritka változata, tízmillió magyarból körülbelül tíz szenvedhet tőle. (Az ő esetük egyértelműen bizonyítja, hogy a koleszterin és az infarktus között van kapcsolat.)

„E mellett létezik a betegségnek egy olyan változata is, amikor 40-50 évesen alakul ki az infarktus. Ezért is fontos, hogy akinek a családjában előfordult ilyen korai korban infarktus, menjen el, és rendszeresen, akár gyerekkortól, ellenőriztesse koleszterinszintjét, mert a betegség örökletes, a testvéreknek, gyerekeknek nagy valószínűséggel szintén magas lesz a koleszterinszintje, az pedig kezelés nélkül korai infarktushoz vezethet náluk is” – hangsúlyozza dr. Pados Gyula.

Ráadásul az örökletesen magas koleszterinszintben szenvedők sokszor egészségesen élnek, a többségük nem is elhízott. „Kivülről a magas koleszterinszintnek az ő esetükben sokáig egyetlen jele van: a szem alatti sárgás lerakódások. Ezt egy jó szemű orvos, szemész könnyen kiszúrhatja.”

Három vizsgálat kell hozzá

A vérzsírok laboratóriumi vizsgálatánál három faktort vizsgálnak: egyrészt a koleszterinszintet (az összkolesztreinszintet, valamint az LDL- vagy rossz koleszterinszintjét), a HDL- vagy jó koleszterinszintet, illetve a trigliceridek szintjét. A koleszterinhez hasonlóan a trigliceridek is lerakódnak az érfalban, ám nem olyan veszélyesek, mint a koleszterinplakkok. A HDL-koleszterinszintünk viszont minél magasabb, annál előnyösebb (azaz ebben az esetben örülni kell a magas értéknek), mivel ez a faktor védelmet jelent a szívinfarktussal szemben.

Ha valakinek a családjában előfordult korai infarktus, de ő magának egyelőre nincsenek szív- és érrendszeri tünetei, nem cukorbeteg, ajánlott, hogy az összkoleszterinszintje ne haladja meg az 5,0 mmol/litert (az LDL-koleszterin szintje pedig a 3,0 mmol/litert).

Ha az illetőnél már kialakult egy szív- és érrendszeri betegség (például a magas vérnyomás), vagy cukorbeteg, az összkoleszterin célérték 4,5 mmmol/liter. (LDL-koleszterin esetében náluk a felső határ 2,5 mmol/l, trigliceridnél 1,7 mmol/l, a HDL-koleszterin pedig a férfiaknál ajánlott, hogy 1,0 mmol/l, nők esetében pedig 1,3 mmol/l felett legyen.)

Ha pedig valaki egyszerre szívbeteg, cukorbeteg, és magas a vérnyomása is, akkor a koleszterinszintet javasolt 3,5 mmol/liter alatt tartani (az LDL-koleszterin szintjét pedig 1,8 mmol/liter alatt).