Keringés-összeomlást okozhat a vírusfertőzés

2018.12.14. 04:10

A szívbetegek számára különösen fontos az influenza elleni védekezés, a keringési rendszert ugyanis rendkívüli módon megterheli a vírus által okozott magas láz, a halálozások nagy részéért ilyenkor a keringésösszeomlás felelős, melyet a magas testhőmérséklet vált ki.

A halálozások másik oka influenzaszezonban szívbetegeknél (is) a tüdőgyulladás, mely a vírusfertőzés szövődményeként, annak talaján jöhet létre. A szívbetegek számára egy tüdőgyulladás (főleg idős korban) akár végzetes is lehet.

Bár a közösségi oldalakon számtalan, természetesnek beállított és hatékonynak mondott influenzamegelőző "recept" található, muszáj elfogadnunk azt a tényt, hogy az egyedüli, bizonyított, igazán hatásos megelőzési formája az influenzának a védőoltás.

Az oltást minden évben újra meg kell kapni, mivel az influenza rendkívül változékony, úgynevezett "köpönyegforgató" vírus. Ez azt jelenti, hogy a vírus évről évre egy kicsit változtat a külalakján, így az, aki az előző évben elkapta az influenzát vagy felvette a védőoltást, idén már újra végtelen a kórokozóval szemben, és a szervezet oltás (tanítás) hiányában túl későn kezd védekezni, akkor, amikor már elborították a szaporodó vírusok.

Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

Az influenza rendkívül agresszív, nagyon könnyen és gyorsan terjed és igen magas, akár 40 °-ot is elérő lázzal jár. A védőoltás tehát keringési betegségben, magasvérnyomásban, kóros elhízásban szenvedők számára, illetve 65 év felett rendkívüli módon ajánlott.

Mit tehetünk még?

Az influenzavírusok főként nyálcseppekkel terjednek, amelyek tüsszögés, köhögés során jutnak a levegőbe. Akadályozza a vírusok levegőben történő terjedését, ha a beteg szájmaszkot visel - ám Magyarországon még szokatlan ez a látvány.

A tüsszentéssel kis légörvények jönnek létre, amelyek a fertőző anyagot nagyjából kétméteres távolságra képesek eljuttatni. A levegőben szálló cseppek idővel leülepednek a tárgyak felületére. Ezeket megérintve, majd szánkhoz, szemünkhöz, orrunkhoz nyúlva a vírust a szervezetünkbe juttathatjuk.

Forrás: AFP/Stratmann Oliver

Kerüljük el tehát orrunk, szájunk felesleges megérintését, figyeljünk tudatosan sokszor önkéntelen mozdulatainkra. Ne feledkezzünk el a rendszeres kézmosásról és a felületek takarításáról. Az influenzavírusok papíron és ruhán 8-12 órán át megőrzik fertőzőképességüket, míg kilincseken, asztallapon 24-48 órán át, nedves felületeken akár 72 órán át is életképesek maradnak!

Hogyan védekezzünk, ha beteg a családban valaki?

A kézzel gyakran érintett felületeket (kilincsek, kapcsolók, csapok, billentyűzet, kapaszkodók, korlátok) naponta le kell mosni. Erre a célra a közönséges háztartási tisztítószerek is megfelelnek.

Célszerű a padló napi egyszeri, ecetes vizes felmosása. Ha megoldható, a beteg tartózkodjon külön szobában, távolabb a családtagoktól, kerülve az érintkezést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK