Hideg: segíthet a kalóriaégetésben, de veszélyes tünetekkel is járhat

2018.02.27. 04:14

Különösen a magas vérnyomásban szenvedők és a szívbetegek érezhetik rosszul magukat a nagy hidegben. Ellenben a fogyni vágyók kihasználhatják ezt a pár napot, hogy extra mennyiségű kalóriát égessenek el.

Ez a tél egyik haszna

Az évnek ebben az időszakában nagy az eséllyel gyűjtöttek több-kevesebb felesleges zsírt magunkra. Ám ha már a hideg elkerülhetetlen velejárója a télnek, akkor használjuk kalóriaégetésre!

A hideg ugyanis serkenti a kalóriaégetést.

Forrás: Getty Images/Scott Olson

Ezt már eddig is tudtuk, köszönhetően a barna zsírokról és a hormonháztartásról szóló kutatásoknak, mindezek szerepet játszanak az energia-háztartásban és az ösztönös izommozgásokban – így például a didergés során végzett remegés működtetésében.

Hogyan működik?

A zsírnak több fajtája van. A fehér zsír energiát tárol, ám egészségtelen, ha sok van belőle, mert ettől hízunk meg, ez látszik a pocakunkon. A barna zsír hőt termel, és kalóriát éget.

A csecsemőknek barna zsírjuk van, és a reszketéskor is ezt használja a szervezetünk. Ezenkívül a testedzéskor az irisin nevű hormon termelődik, amely a fehér zsírt barna zsírrá változtatja. A testmozgás során emelkedik az irisin szintje. A hidegben növekedik szervezet barna zsírszövet-termelése. A didergés során az agyunk jelzésére növekedik az izmok hőtermelő hatása, éppúgy, mintha edzést végeznénk. Ha fázunk, akkor a fehér zsírszöveteink is úgy kezdenek el működni, mint a barna zsírszövetek. Azt azonban hangsúlyoznunk kell, hogy a fázás és a didergés hatása nem hasonlítható össze a testedzés jótékony hatásával.

Pár óra a szabad levegőn, és a férfi szakállára odafagyott a kilélegzett levegő.Forrás: Instagram/powderider

Tisztázzuk, hogy ha didergünk a síliften vagy amíg sorban állunk az utcán a mozira várva, akkor nem élvezhetjük ennek a fogyasztó hatásnak az előnyét, az izomtömeg-növelő edzés mellesleg szintén ösztönzi a barna zsírokat arra, hogy még több kalóriát égessenek el. Ám legalább legyen a tudatunkban, hogy a hideg - még ha oly kis mértékben is, de - segíthet a testsúlygyarapodás mérséklésében, érdemes tehát néha dideregni egy kicsit.

"Forrás: Dreamstime"
A hideg persze árthat is!

A hideg és hidegfronti hatás megemelheti a vérnyomást, ezért a hipertóniában szenvedők különösen figyeljenek oda gyógyszereik helyes szedésére. Az esetleges vényomás-kiugrás tünete lehet az erős fejfájás, tarkótáji nyomás – ha ez nem szűnik, érdemes orvosi véleményét kérni. Ismert jelenség az úgynevezett görcskészség fokozódása is, ami szívbetegeknél okozhat szorító mellkasi érzést, de például vesebetegek hasi görcsét is kiválthatja. Mindkét tünet jelentkezése esetén haladéktalanul orvosi segítséget ajánlott kérni!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK