A fittség segít a pitvari fibrilláció elkerülésében

2018.08.20. 07:09

Az eddig sem volt titok, hogy az életmódbeli változások segíthetnek elkerülni a pitvari fibrilláció visszatérését. Egy kutatás azonban most rámutatott, hogy túlsúly esetén a szív és a légzőszervek fittségének növelése, vagyis a rendszeres mozgás nemcsak enyhíti a pitvari fibrilláció tüneteit, hanem a szabálytalan szívműködéssel járó rohamok visszatérését is megelőzheti.

A CARDIO-FIT elnevezésű tanulmány során 308 beteget figyeltek meg a kutatók. Az eredmények világosan megmutatták, hogy akik már a kutatás elején fittebbek voltak, azoknál nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy a szabálytalan szívműködés 4 év alatt sem tért vissza, mint azoknál, akik fittségi szintje megfelelő, vagy alacsony volt.

Aki fittebb, annak gyengébbek a tünetei

A kutatásban részt vevő betegek személyre szabott testedzési programot kaptak, és a tüneteik javulásában mind a szív- és légzőszervi fittség növelése, mind pedig a testsúly csökkenése szerepet játszott. A javulást az úgynevezett metabolikus együtthatóval mérték: ez az adat, amelyet a MET rövidítéssel szoktak jelölni, az a nyugalomban kiadott energia, ami kilogrammonként és percenként 3-4 ml oxigén égetésére elegendő. Azok a betegek, akik legalább 2 MET javulást értek el, a pitvari fibrilláció jelentette teher, és a tünetek erősségének komolyabb csökkenésére számíthattak, ráadásul körükben kétszer gyakoribb volt az is, hogy szívritmus-szabályozással, illetve anélkül voltak évekig tünetmentesek.

Forrás: Thinkstock

A kutatás vezetője, Dr. Rajeev Pathak, az ausztrál University of Adelaide és a Royal Adelaide Hospital munkatársa szerint ez a tanulmány a szabálytalan szívműködéssel küzdő betegek esetében a rendszeres mozgás gyógyító hatásáról tanúskodik. A kutató szerint a fittség jó hatással bír a pitvari fibrillációra. Dr. Pathak és munkatársai egy korábbi, a testsúlycsökkenésnek a pitvari fibrillációra gyakorolt hatását vizsgáló tanulmány eredményeiből kiindulva azt is vizsgálták, hogy vajon a fittség növelése képes-e csökkenteni a túlsúly káros hatásait a pitvari fibrillációval küzdő betegeknél, illetve, hogy a fittség növelése és a testsúly csökkenése szinergikus hatást fejt- e ki a tünetekre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Edzettség és testsúly

A fittség növekedésének hatását vizsgálva a résztvevők mindegyikét a kutatás kezdetekor, és az átlagosan 48 hónapnyi követési idő végén is terheléses tesztnek vetették alá. Összesen 127 páciens esetében mutattak ki legalább 2 MET javulást az energiafelhasználásban, míg 181 páciens esetében ennél kisebb volt az eredmény. A számítások szerint minden az energiafelhasználás minden egyes MET egységnyi javulása a pitvari fibrilláció visszatérése kockázatának 12 százalékos csökkenését eredményezte, még akkor is, ha az eredményeket a testsúlycsökkenés adataival korrigálták. A korrigálás előtti adatokat tekintve minden MET egységnyi javulással a fibrillációk visszatérése kockázatának 20 százalékos csökkenése volt megfigyelhető.

Forrás: Shutterstock

Azoknak a pácienseknek, akiknél legalább 2 MET javulást tapasztaltak, a kutatás végén 61 százaléka volt abláció és gyógyszerek nélkül is tünetmentes, míg a kisebb javulást elért csoportban ez az arány csak 18 százalék volt. Az összes tünetmentes páciens aránya 85, illetve 44 százalék volt.
Azoknak a pácienseknek, akiknél legalább 10 százalékos testsúlycsökkenés és legalább 2 MET javulás volt kimutatható, 75 százaléka volt a kutatás végén abláció vagy gyógyszerek nélkül is tünetmentes, abban a csoportban, ahol egyik téren sem történt javulás, csak 13,2 százalék volt ez az arány, míg az összes tünetmentes páciens aránya 94 százalék, illetve 34 százalék volt.

Az életmódi változásokat természetesen egyes esetekben nagyon nehéz bevezetni, ám érdemes volna megértetni a betegekkel, hogy ha nem harcolnak a betegség ellen, az rosszabbodik. Az is nagyon jó volna, ha a megelőzési programok a fiatal és egészséges embereket céloznák, akik hajlandóbbak tenni az egészségükért és változtatni az életmódjukon.