A PURE tanulmány hét kulcsélelmiszer fogyasztását tartja egészségesnek: a gyümölcsökét, a zöldségekét, a diófélékét, a hüvelyesekét, a halakét, a tejtermékekét és a feldolgozatlan vörös húsét. A szakértők három különböző adatbázison is ellenőrizték azt a következtetésüket, hogy az az étrend, amely e hét élelmiszercsoport mindegyikét tartalmazza, a halálozás és a szív- és érrendszeri események alacsonyabb kockázatával áll összefüggésben.
Dr. Andrew Mente, a kanadai McMaster University munkatársa szerint a gyümölcsökön és zöldségeken kívül is van „élet", vagyis hasznos táplálék, a tejtermékek és a feldolgozatlan vörös húsok pedig olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyeket a zöldségekben és gyümölcsökben nem lehet megtalálni.
A tejtermékeknek és a vörös húsoknak az étrendbe való felvétele ellentmond a jelenlegi nyugati táplálkozási ajánlásoknak.
Dr. Mente szerint az ő kutatásai sem javasolják ezekből az élelmiszerekből nagyobb mennyiség fogyasztását: napi három adag tejtermék és másfél adag vörös hús éppen elegendő.
A kutató arra hivatkozik, hogy az eddigi ajánlások a magas jövedelmű országokból érkező adatokra alapoznak, míg az ő kutatása figyelembe veszi azoknak az országoknak az adatait is, ahol alultápláltság is előfordulhat, így nagy szükség van a tejtermékek és húsok tápanyagtartalmára. Épp ezért ezek az ajánlások jobban megfelelnek arra, hogy világszerte használják őket.
Dr. Mente és kollégái kutatásában az egyes ételcsoportok 1 és 5 közötti pontszámokat kaptak, amely a belőlük naponta elfogyasztott mennyiséget tükrözte ( 5 pontot kaptak az adott ételből legtöbbet fogyasztók, 1-et a legkevesebbet fogyasztók). Így az illető étrendjének PURE pontszáma az egyes ételcsoportokra kapott pontok összeadásával 7 és 35 között váltakozott, a 7 a legkevésbé egészséges, a 35 a legegészségesebb étrendet jelentette. A kutatók azt vizsgálták három korábbi tanulmány adatbázisán, hogy vajon milyen kapcsolatban áll az étrend pontszáma a halálozással, és a szív- és érrendszeri eseményekkel.
Arra a következtetésre jutottak, hogy a magasabb pontszám összefügghet az alacsonyabb halálozási kockázattal, valamint a szív- és érrendszeri események kisebb rizikójával.
A pontszám a miokardiális infarktus, a stroke, illetve a szívbetegek és az egészséges résztvevők esetében is az elhalálozás alacsonyabb kockázatával függött össze,
Más szakértők vitatták a kutatásnak az Európai Kardiológiai Társaság 2018-as kongresszusán bemutatott eredményeit, amelynek fő pontjait a kutatók már a tavalyi kongresszuson is ismertették. Dr. Alice Lichtenstein, az Egyesült Államok-beli Tufts University munkatársa szerint a vizsgálat jó kezdetnek tekinthető, de kissé leegyszerűsítő, és
hiányoznak belőle kritikus összetevők, például a zsíros és sovány hús, valamint a zsíros és zsírszegény tejtermékek, illetve a finomított és finomítatlan szénhidrátok megkülönböztetése.
Emiatt, illetve azért, mert a vizsgált társadalmi csoportok egy része nagyon eltér az Egyesült Államok társadalmától, nem biztos, hogy az eredmények az Egyesült Államokban is alkalmazhatóak lennének.
Dr. Mente szerint, bár a vizsgált populáció jó része valóban a közepes és alacsony jövedelmű országokból származik, a 138 000 emberből 20 ezer Kanadában, Svédországban és Lengyelországban él, így az eredmények a magas jövedelmű országokban is alkalmazhatóak. Ráadásul ezek az ajánlások nem térnek el döntően a jelenleg is érvényesektől, hiszen a zsiradék, a fehérje és a szánhidrát egyensúlyára törekednek. Az ajánlások nem tápanyagokról, hanem ételekről beszélnek, hiszen az étteremben sem grammra kimért tápanyagot, hanem ételt rendelünk.
Dr. Eva Prescott, a Koppenhágai Egyetem munkatársa szerint bizonytalan, hogy az eredmények teljes körűen vizsgálták-e az étrendeket, ráadásul eredményei is ellentmondásosak a korábbi eredményekkel összevetve. A só és a transzzsírok fogyasztásával sem foglalkozik, holott az Európai Kardiológiai Társaság ezek fogyasztásának mérséklését is javasolja. A kutatónő szerint érdemes volna a PURE elvei alapján a nyugati étrendeket is elemezni, hiszen az egyes országok jellemző táplálkozási szokásai merőben eltérhetnek egymástól. A kongresszuson jelenlevő szakértők egyetértettek abban, hogy egyelőre nem javasolnák pácienseiknek az állati eredetű telített zsírok fogyasztását.