Egy nap a szívünk védelmében - vasárnap minden a szív körül forog!

2018.09.27. 04:07

Ingyenes szűrések, kardiológia tanácsadás, újraélesztési verseny és koncertek is lesznek a Szívünk Napja alkalmából Budapesten és Debrecenben. 

Szív- és érrendszeri betegségekben hazánkban 70 ezren halnak meg évente, ami az éves halálozás fele.

A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját, melyhez hazánk az első évtől kezdve csatlakozott. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre. A szív- és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal, valamint rendszeres szűrővizsgálatokkal. 

Látogassanak el a Szívünk Napjára Budapesten, a Millenársra, és vegyenek részt az ingyenes szűrővizsgálatokon!

Lesz vércukorszint, koleszterin, érszűkület, vérnyomás, testzsír mérés. Az alapszűrések mellett lesz RR mérés, SCORE meghatározás és lehetőség nyílik WIWE EKG vizsgálat során a PF gyakoriságának vizsgálatára.

Nem csak értékeket kapnak, hanem egy teljes kiértékelést, szakvéleményt, mely megmutatja azt, hogy mekkora a kockázata a szívinfarktusnak.
A Szívünk Napján szeptember 30-án ingyenesen vehetnek részt ezeken a szűrővizsgálatokon!

A részletes programot itt találják!

- A közhiedelemmel ellentétben a nők esetében gyakoribb a kardiovaszkuláris okok miatti halálozás, mint férfiaknál, ezért a szívünk napján külön foglalkozunk a nőket érintő szívbetegségekkel – mondta Csanádi Zoltán az országos kampány debreceni eseményeiről szóló sajtótájékoztatón szerdán.

A Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója szerint orvosok is nagyon sokat tudnak tenni a betegekért, sokkal többet, mint amiről 20-30 éve álmodtak, de ez jóval kevesebb annál, mint amit saját maga tehet valaki egészsége megőrzése érdekében.

A professzor hangsúlyozta, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának okai megelőzhetőek, ezért mind a prevenciós lehetőségekről, mind a rizikófaktorokról is szó lesz a Szívünk Napja programjain szeptember 29-én, a debreceni Fórum Bevásárlóközpontban.

A debreceni Fórumban 13 órakor kezdődő rendezvényen a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika orvosai és szakdolgozói ingyenes szűrővizsgálatokkal, valamint interaktív előadásokkal várják a látogatókat. Egyebek mellett szó lesz a szabályos és rendellenes pulzusról, mindarról, amit a szív nem szeret – vagyis a magas vérnyomásról, a cukorbetegségről és a dohányzásról, – valamint a gyermekkori szívproblémákról.

Az idei debreceni programon a figyelemfelhívó előadások mellett nagy hangsúlyt kap a mozgás szerepe, emellett a résztvevők megismerhetik, hogyan lehet szívbarát módon főzni, és számos koncert is várja az érdeklődőket szombaton 13 és 20 óra közt a Fórum Bevásárlóközpontban.

Csanádi Zoltán kiemelte, hogy az egészségnevelést már gyermekkorban el kell kezdeni, ezért óvódástól nyugdíjas korosztályig mindenki számára készülnek szórakoztató és hasznos programokkal.

- Hajdú-Bihar megyében évente 650-700 újraélesztést hajtunk végre, de sikeres újraélesztés csak akkor van, ha azt a mentők kiérkezéséig a laikusok elkezdik - jelentette ki Pápai György.

Forrás: Shutterstock

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) orvos igazgatója a sajtótájékoztatón rámutatott: az OMSZ és a Kardiológiai Klinika egységes szemléletének köszönhetően, valamint a közösen kialakított protokoll eredményeként az elmúlt 10 évben 35 százalékkal csökkent az infarktus miatti halálozást a régióban.

A mentőszolgálat szakembereitől szombaton Debrecenben bárki megtanulhatja az újraélesztés folyamatát, és debreceni középiskolások részvételével újraélesztési verseny is lesz. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK