12 alapvető kérdés – tesztelje az életmódját!

2018.10.07. 07:10

Ma már nem kétséges, hogy az életmódunk milyen óriási hatással van az egészségünkre, betegségeket okozhat és gyógyíthat is. Íme, a legfontosabb kérdések, amelyeket végig kell gondolnunk az életmódunkkal kapcsolatban.

Kétely nincs – összefüggés van!

Az életmód orvoslás a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik legfiatalabb ága, eredményei azonban olyan meggyőzőek, hogy immár számos elismert szakmai szervezet kijelentette: az életmód tényezőknek - mint a dohányzás elhagyása, a mozgás, a táplálkozás, a stresszkezelés - gyógyszerekkel összemérhető gyógyító hatása van számos, életmóddal összefüggő betegségben - hívja fel a figyelmet Dr. Vernes Réka, az Életmód Orvosi Központ életmód orvosa.

Íme, a 12 legfontosabb kérdés az életmódunkról

Ha valaki az egészsége megőrzése érdekében vagy akár a gyógyulás elősegítése miatt rászánja magát az életmódváltásra, érdemes néhány kérdést végiggondolnia jelenlegi életmódjával kapcsolatban.

1. Követ-e valamilyen speciális étrendet, és ha igen, milyen megfontolásból teszi ezt?
Tudni érdemes, hogy a táplálkozástudomány szerint nincs egyetlen, mindenki számára ideális étrend (bár a magasvérnyomás betegség kezelésére ajánlott DASH-diéta és a mediterrán étrend alapvetően jól használható), azt mindig az egyéni egészségi állapot, ízlés és célok szerint érdemes összeállítani.

2. Aktuálisan cél-e a súlycsökkentés?
Ez a kérdés azért fontos, mert az elhízás önmagában számos betegség rizikófaktora, viszont a szélsőséges fogyókúra helyett jóval tartósabb eredmény érhető el valódi életmódváltással.

Forrás: Shutterstock

3. Milyen gyakran főz otthon, illetve rendel ételt, eszik gyorsétteremben vagy vásárol félkész ételeket?
Törekedni kell az otthoni főzésre, de legalábbis a teljes értékű ételek rendelésére, hiszen minél kevésbé feldolgozott és jobb minőségű egy élelmiszer, annál nagyobb a tápértéke, a vitamin- és ásványi anyag tartalma. Érdemes visszaszorítani a fast food fogyasztást.

4. Mivel oltja a szomját?
A cukros üdítők, gyümölcslevek helyett ajánlatos vizet vagy édesítetlen italokat választani.

5. Hány órát ül naponta (beleértve az ülőmunkát és a pihenést is)?
A fizikai inaktivitás a negyedik vezető halálok világszerte. 21-25 %-kal hozzájárul a mell- és a vastagbélrák kialakulásához, 27 %-kal emeli a cukorbetegség és 30 %-kal az iszkémiás szívbetegség rizikóját.

6. Hány percet tölt hetente közepes vagy nagy intenzitású mozgással?
Az egészség szempontjából heti legalább 150 perc, közepesen intenzív testmozgás szükséges, legalább 3 alkalomra beosztva. Közepes intenzitásúnak tekinthető az a mozgás, amely már megizzaszt, gyorsabb légvételre késztet, de még tudunk mellette rövid mondatokat mondani. De még akár az ennél kisebb mértékű mozgásnak is van egészségvédő szerepe.

Forrás: Shutterstock

7. Milyen gyakran végez izomerősítő edzést?
Bizonyos betegségek, például a csontritkulás ellen a heti legalább két alkalommal végzett izomfejlesztő edzés a leghatásosabb.

8. Dohányzik vagy dohányzott valaha?
A dohányzás a vezető halálok, amely a szívérrendszeri betegségektől a daganatokig számos betegség komoly rizikófaktora.

9. Mennyi alkoholt fogyaszt egy átlagos napon?
A rendszeres alkoholfogyasztás súlyos egészségi és szociális következményekkel jár. Ma úgy tűnik, hogy nincs legkisebb ajánlott adag, a maximális elfogadható mennyiség két egység / nap férfiaknak, egy egység / nap nőknek.

10. Az elmúlt hónapban milyen gyakran érezte kezelhetetlennek a stresszt?
A krónikus stressz bizonyítottan csökkenti az életminőséget és növeli számos betegség, például a szív-érrendszeri kórok kockázatát.

11. Milyen támogató kapcsolatok vannak jelen az életében?
A kielégítő családi-, baráti kapcsolatok és a közösségekhez való tartozás kimondottan egészségvédő hatású, ezek hiánya viszont fokozza a depresszió, a szellemi hanyatlás rizikóját.

Forrás: SCANPIX/Anna Molander

12. Hány órát alszik átlagosan éjjelente?
Egy felnőttnek 7-9 óra jó minőségű alvásra van szüksége, az ennél kisebb mennyiség egészségi kockázatokkal jár.

- Az életmód feltérképezése egyre nagyobb teret nyer a standard orvosi kivizsgálásoknál is, bár erre nyilván csak a teljesség igénye nélkül kerülhet sor egy szakvizsgálaton. Éppen ezért van nagy szerepe a kifejezetten életmód orvosi felmérésnek, hiszen az eredményekre és az egészségi állapot pontos ismeretére alapozva már olyan, teljes körű életmódterv építhető fel, amely jobb életminőséget és gyógyulást is eredményezhet – ismerteti dr. Vernes Réka, az Életmód Orvosi Központ életmód orvosa.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK