Nem tudják megfizetni a kardiológiai gyógyszereket

2018.10.10. 12:39

A szív- és érrendszeri betegségek korai szakaszban való kezelését többféle készítmény szolgálja. Ezekhez viszont sajnos nem mindenki fér hozzá. Mi az oka a terápia elhagyásának? Ezt vizsgálta egy amerikai tanulmány.

A magas jövedelmű országokban élők 1,4 százaléka mondta azt, hogy nem tudja megengedni magának a szív- és érrendszeri betegségek korai szakaszban való kezelésére, és a további károsodások megelőzésére használt négyféle gyógyszert, az aszpirint, a béta-blokkolókat, az ACE-gátlókat és a sztatinokat – derült ki a Dr. Salim Yusuf, az Ontario állambeli Hamiltonban működő McMaster University népegészségügyi kutatóintézetének munkatársa vezetésével lezajlott, 7013 résztvevő adatait rögzítő vizsgálatból.

A felső-közép jövedelmi kategóriába tartozó országokban élők esetében a megkérdezettek 25 százaléka, az alsó-közép jövedelmi kategóriájú országokban 33 százaléka, míg az alacsony jövedelmű országokban 60 százaléka volt az, aki jövedelmi viszonyai miatt nem fért hozzá a megfelelő gyógyszerekhez.

Forrás: Shutterstock

India esetében, amelyet a kutatók külön kezeltek, a válaszadók 59 százaléka jelentette ki, hogy nem engedheti meg magának az orvosságokat.

Dr. Yusuf szerint meglepő volt, hogy a szegény országokban ennyire kevesen tudják megvásárolni a készítményeket, tekintve, hogy ott azok költsége is jóval kisebb, mint a magas jövedelmű országokban.

Hozzáférhető?

A gyógyszerek hozzáférhetőségét tekintve a magas jövedelmű országokban a városi népesség 95 százaléka, a vidéki népesség 90 százaléka tudott hozzájutni a gyógyszerekhez. Az alacsony jövedelmű országokban viszont csak a városi népesség 25 százaléka, és a vidéki népesség 3 százaléka fért hozzá a készítményekhez! Ez az eredmény azért is fontos, mert így kiderül, miért nem használják az emberek a gyógyszereket a gazdagabb és szegényebb országokban, ez pedig utat nyithat a kedvező változásoknak.

A szerzők azt is megjegyzik, hogy egy korábbi vizsgálat már igazolta: az orvosi ajánlást rengetegen figyelmen kívül hagyják. Csupán csak a rászorulók negyede szedte az aszpirint, 20 százalékuk az ACE-gátlókat vagy angiotenzin-receptor-blokkolókat (ARB-ket), 17 százalékuk a felírt béta-blokkolókat és 15 százalékuk a sztatinokat.

A WHO globális akcióterve azt tűzte ki célul, hogy 2025-re a szív- és érrendszeri betegséggel élők 50 százaléka használja a megfelelő gyógyszereket

Forrás: Shutterstock

Dr. Yusuf szerint ezek az eredmények rendkívül fontosak a terápiás gyakorlatra nézve. Drasztikus lépésekre van szükség ahhoz, hogy a szegényebb országokban is javuljon a gyógyszerek használati aránya, míg a gazdagabb országokban azt kell megérteni, miért hagyják abba a betegek a gyógyszerszedést.

A lehetséges javaslatok szerint a betegeket elektronikus üzenetekkel, vagy valamilyen követési rendszerrel lehetne a gyógyszerszedésre buzdítani, és nagyon fontos a folyamatos ellátás abban az értelemben is, hogy az orvos megérthesse: mi lehet az oka a terápia esetleges elhagyásának, miközben ezeket az gyógyszereknél az egészség fenntartása érdekében állandóan szedni kellene.