Hétköznapi hősök - sikeres újraélesztések

2018.10.16. 13:06

2018. október 16-án, az Újraélesztés Nemzetközi Napján az Országos Mentőszolgálat bemutatja azokat a hétköznapi hősöket, akik a Szív City applikáció segítségével sikeres újraélesztést végeztek, vagyis valóban életet mentettek. Példájuk remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy még több ember csatlakozzon az elsősegélynyújtók egyre szélesedő tömegéhez, ezzel is növelve a túlélés esélyét hirtelen szívhalál esetén Magyarországon.

Ezen a napon az Országos Mentőszolgálat ingyenes életmentő képzést szervez mentőállomásain (a résztvevő 82 mentőállomás listája a www.mentok.hu honlapon olvasható), melyen az újraélesztés gyakorlatát sajátíthatják el az érdeklődők.

Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat. A mentők által évente észlelt mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállás esetében csak akkor van igazi esély az újraélesztésre, ha a mentő megérkezéséig valaki elkezdi a mellkasnyomásokat. A nemzetközi szakirodalom szerint az azonnal megkezdett újraélesztéssel és egy gyorsan megérkező defibrillátorral az újraélesztések akár 60 százaléka sikeres lehetne, ami Magyarországon évente több ezer emberéletet jelent. Ezért fontos, hogy minél többen részesüljenek rövid, gyakorlatias életmentő képzésben, melyre most, az Újraélesztés Nemzetközi Napja teremt újabb lehetőséget.

Az Újraélesztés Nemzetközi Napján útjára indítják az „Élet Mentő Pont" kampányt is, melynek célja a nyilvános helyek (vendéglátó egységek, konditermek, stb.) bevonása az életmentés rendszerébe. 

Az Élet Mentő Pont márkanév egy olyan, társadalmi felelősségvállalást tükröző értéket jelenít meg, amit a birtokosa az emberek életbiztonságáért képvisel. A kezdeményezés célja, hogy a márkához csatlakozó cégek, vendéglátó helyek, üzletek, sportlétesítmények, szolgáltatók teremtsék meg az azonnali életmentés feltételeit arra az esetre, ha valaki éppen ott kerül hirtelen életveszélybe, például hirtelen szívmegállás miatt újraélesztésre szorul. Az Élet Mentő Pont minősítés feltétele, hogy az ott dolgozók elsajátítsák az életmentés alapjait, és legyen a helyszínen egy bárki által használható defibrillátor készülék is. A programhoz elsőként egy belvárosi prémiumkategóriás étterem (St. Andrea Wine&Gourmet Bár) csatlakozott, ahol 26 alkalmazott (pincérek, szakácsok, stb.) részesült életmentő képzésben, valamint beszereztek egy félautomata defibrillátort is.

Forrás: pixabay.com

A márka odaítélése esetén a cégek, szervezetek jogosultak lesznek az Élet Mentő Pont „védjegyének" használatára, melynek grafikáját (lásd alább) a csatlakozó cég profilja alapján lehet testre szabni (pl. evőeszközök helyett sporteszközök). Az Országos Mentőszolgálat várja a programhoz csatlakozni kívánó budapesti és vidéki éttermek, cégek, szervezetek jelentkezését, hiszen célunk az, hogy az azonnali életmentés feltételei a lehető legtöbb nyilvános helyen biztosítottak legyenek Magyarországon - hívta fel a figyelmet közleményében Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr vezetője.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK