Újraélesztés, szívkatéterezés után újra futhat a maratonista!

2018.10.19. 09:53

Jó állapotban, rehabilitációra készülve hagyhatta el a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáját az a 64 éves futó, aki október elején a Budapest Maraton versenyén kapott infarktust.

Herendi Péter a maraton 11. kilométerénél, a pesti rakparton esett össze, keringése és légzése leállt. Mint később kiderült, a keringés összeomlását heveny szívizom infarktus okozta. A futó életét az azonnali újraélesztés mentette meg, melyet Dr. Papp Letícia kardiológussal és Dr. Bokor András szülész-nőgyógyásszal együttműködésben Dr. Szarvas Gábor, a Semmelweis Egyetem gyermekgyógyász szakorvosjelöltje kezdett meg. A maratoni futót tíz nappal a sikeres újraélesztést követően engedték haza.

Speciális izomszövet
Szívünk magzati létünktől halálunkig percenként 60-80-szor húzódik össze, és két összehúzódás között csupán töredék másodpercekig pihen.
Az állandó munkát csak speciális izomszövet tudja ellátni, és a folyamatos munka feltétele a jó oxigén- és energia ellátás, amelyet az a szívkoszorúér rendszer biztosít, amely körülöleli a szívet. Ez a szív saját vérellátása.

Dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a férfit a sikeres újjáélesztést követően az Országos Mentőszolgálat kollégái a klinikára szállították, ahol szívkatéter segítségével sikerült megnyitni az infarktust okozó koszorúér elzáródást. Bár a futó keringése a szívinfarktus legsúlyosabb korai szövődménye, a kamrafibrilláció miatt állt le, az azonnali orvosi beavatkozásnak köszönhetően nem szenvedett maradandó károsodást – ismertette az esetet a klinikaigazgató. Hozzátette: ilyen esetekben csak akkor van esélye a betegnek a túlélésre, ha a közelben tartózkodó laikusok közül valaki elkezdi az újraélesztést.

2018.10.17. Újraélesztett maratoni futó távozása a klinikáról.Forrás: Adrián Zoltán,Adrián Zoltán,Adrián Zoltán

A pácienst ellátó orvosok a kar verőerén keresztül felvezetett szívkatéter segítségével egy speciális fémhálóval tágították ki az érszűkületet, így biztosítva a vér szabad áramlását, és a szívizomzat vérellátását – összegezte a beavatkozás lényegét.

Mit jelent a szívinfarktus?

Az infarktus valamelyik koszorúér elzáródásának következtében kialakuló vérellátási zavar, mely oxigénhiányos állapotot jelent, és így a szívizom elhalásához vezet.

Általában nem szűnő erős mellkasi szorító fájdalommal és kifejezetten rossz közérzettel, halálfélelemmel, verítékezéssel jár.
Sok esetben a hirtelen koszorúér-elzáródás rosszindulatú, életveszélyes ritmuszavarral járhat, amely keringés-összeomlást, hirtelen szívhalált eredményezhet, és külső segítség nélkül végzetes kimenetelű lehet, mielőtt a beteg eljutna a kórházig.

Dr. Becker Dávid, a klinika igazgatóhelyettese a beteg állapotáról és az utókezelésről szólva elmondta: a beteg kiváló állapotban van, és komoly esély van arra, hogy megfelelő ellenőrző vizsgálatokat, és a rehabilitációt követően a páciens visszatérjen az aktív sporthoz.

A szívizom életfunkcióinak visszaállítási sikere
...jelentősen függ attól az időtől, amíg el volt záródva az ér.
A legtöbb szívizomzatot az első két-három órában lehet megmenteni az ér azonnali érfestés, szívkatéterezés által történő megnyitásával, kitágításával, műérháló („stent") behelyezésével.
Ezért rendkívül fontos szívinfarktus esetén mentőt hívni! Magyarországon jól szervezett infarktusellátás működik, ahol lehetőség van a szív katéteres koszorúér tágítására, és más korszerű életmentő beavatkozásra.

Herendi Péter életét három, a versenyen szintén induló orvos mentette meg, akik azonnal megkezdték az újjáélesztését. Dr. Szarvas Gábor, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosjelöltje, Dr. Papp Letícia, a Honvédkórház kardiológus szakorvosa és Dr. Bokor András szülész-nőgyógyász miután átadták a beteget az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, lefutották a 42 kilométeres távot.

Herendi Péter a sajtótájékoztatón köszönetet mondott az életét megmentő három orvosnak. Elmondta, 47 évesen, 17 évvel ezelőtt, lánya születésekor fogadta meg, hogy lefut egy maratont, amit azóta négy alkalommal teljesített. Kiemelte: az első perctől kezdve orvosi ellenőrzés mellett sportol, és egészséges életet él. Herendi Péter hozzátette, maratont egyedül többet nem vállal, viszont váltóban, lányával közösen jövőre is szeretne indulni a Budapest Maratonon. Herendi Péter olyannyira a futás szerelmese, hogy 2005 óta vidéki lakóhelyén saját versenyt szervez.

Dr. Merkely Béla az esemény végén elismerésként a Semmelweis Egyetem Pro Universitate Díj ezüst fokozatát adta át a mentésben résztvevő orvosoknak, majd elmondta, az egyetem szándéka, hogy segítse a laikusokat az újraélesztés helyes technikájának elsajátításában.

2018.10.17. Újraélesztett maratoni futó távozása a klinikáról.Forrás: Adrián Zoltán,Adrián Zoltán,Adrián Zoltán

A rektor az eset legfőbb üzeneteként megfogalmazta: a sport önmagában nem veszélyes, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a hirtelen fellépő, keringésleállást okozó szívritmuszavar ellátását azonnal el kell kezdeni. A 35 év feletti sportolók ráadásul 500-szor nagyobb eséllyel vannak kitéve a hirtelen szívhalált okozó koszorúérbetegség kockázatának, ezért számukra kiemelten fontos a rendszeres kardiológiai kontroll.

Rehabilitáció, futás szívinfarktus után

Lassítsunk, pihenjünk kicsit, ha:

• Edzési (max.) pulzusfrekvencia elérése
• Terhelési szintnek nem megfelelő, magasabb vagy alacsonyabb pulzus és vérnyomásválasz

A Magyar Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Társaság arra figyelmeztet, hogy meg kell állni, ha az alábbiakat észleljük:

• Terhelésre jelentkező fokozódó ritmuszavar
• Mellkasi fájdalom
• Fáradtság, kimerültség (Borg skála 15 = fárasztó szint) Nagy segítség a „beszédteszt", vagyis, ha mozgás közben beszédünk akadozó, kapkodva vesszük a levegőt a mondat közben, akkor a mozgás megterhelő.
• Erőteljes légszomj
• Sápadtság, szédülés, hányinger
• Ájulásérzés

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK