Több, igen nagy betegszámú megfigyelés foglalkozik azzal az összefüggéssel, hogy akik az influenza ellen védőoltást kapnak, azok között az oltás évében kevesebb szívinfarktus fordul elő. Egy több mint 70 000 beteget vizsgáló angol tanulmányban azt találták, hogy az első szívinfarktus esélyét mintegy 20%-kal csökkenti az oltás.

Még a 40 és 65 év közötti nem szívbeteg személyeken is megfigyelték ezt a megelőző hatást.
Az influenzafertőzés talaján, szövődményként néha kialakuló (esetenként halálos kimenetelű) pneumococcus baktérium által okozott betegség ellen is létezik oltás, ám annak beadása és a szívinfarktusok számának csökkenése között nem találtak összefüggést.

Fontos az is, hogy az adott évben felvett influenzaoltásnak november 15. előtt célszerű megtörténnie, mivel a később alkalmazott oltás – legalábbis az infarktus bekövetkezésére vonatkozó – előnye kisebb!Egy ausztrál tudományos közleményben pedig infarktusos betegeket vizsgáltak és hasonlítottak össze infarktusban nem szenvedőkkel. Az infarktusosok között még az előző megfigyeléshez képest is jelentősebb, mintegy 50%-os infarktusesély-csökkenést vettek észre az influenza elleni oltásnak köszönhetően.

Ingyenesen nagyon sokan megkaphatják.Forrás: AFP

A keringési betegségekkel foglalkozó ajánlások már évek óta javasolják a szívbetegek számára az influenza elleni védőoltást. Az orvosi felfogás szerint az influenza okozta gyulladásos jelenségek koszorúér-elzáródást, vagyis a szívinfarktust válthatnak ki, ezért érdemes az influenzát időben megelőzni.

A tudományban időről-időre felmerül, hogy az influenza elleni védőoltásnak esetleg lehet valamilyen más, közvetlen, nem az influenza elkerülése révén okozott kedvező hatása is a thrombotikus érelzáródás megelőzésében. Ez utóbbi felvetés azonban még csak hipotézis szintjén áll a tudományos kutatás célkeresztjében, nem bizonyították kellőképpen.

Összefoglalva: a tél érkezése előtt kérjük és adassuk be az influenza elleni védőoltást, mely az influenza kialakulásának és a szívinfarktusnak az esélyét egyaránt csökkenti. Az oltást követően 10-14 napra van szüksége a szervezetnek a védettség kialakításához.

Térítésmentesen kaphatnak influenza elleni védőoltást a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magasvérnyomás betegséget), a cukorbetegek; a idén először már nem csak a 65 éven felüliek, ha nem a 60. életévüket betöltöttek is egészségi állapotuktól függetlenül; illetve az egészségügyi dolgozók. (Különösen ajánlott a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyeknek, továbbá a terhes nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozóknak (beleértve a védőnőket is).

A térítésmentes vakcinák általában elérhetőek már a háziorvosoknál, érdemes érdeklődni arról, hogy mikortól lehet kérni az oltást!

Az idei vakcina
A WHO és az EMA a 2018/2019. évi influenzaszezonra a trivalens influenza elleni vakcina előállításához az északi féltekén

– az A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-szerű,

– az A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2)-szerű,

– a B/Colorado/06/2017-szerű (B/Victoria/2/87 lineage) influenza vírustörzseket ajánlja.

Tetravalens, két influenza B vírustörzset tartalmazó oltóanyag gyártásához a fentiek mellett a

-B/Phuket/3073/2013-szerű törzset javasolja.