SZÍVDERÍTŐ Az energiaitalok növelhetik a hirtelen halál kockázatát

2018.11.08. 04:09

Kutatási eredmények szerint a fiatal emberek körében előforduló számos szív- és érrendszeri halálok az energiaitalok miatt következnek be.

A nagy mennyiségű cukor és koffein súlyosbíthatja a rejtett szívbetegségeket, és aritmiát is okozhat

Sok kamasz és fiatal felnőtt számára alapvető az energiaitalok fogyasztása ahhoz, hogy túllegyenek a napi feladatokon. Ám egy friss tanulmány szerint ezek az italok a hirtelen halál súlyos kockázatával járnak.

A Dr. Fabian Sanchis-Gomar (Madrid, Spanyolország) vezette nemzetközi kutatócsoport következtetése szerint ezek az energiaitalok okoznak számos hirtelen szívhalált az egészséges fiatal felnőttek körében.

Az a leglényegesebb összefüggés, hogy ezek az italok súlyosbíthatják a rejtett szívbetegségeket. A nagy cukor- és koffeintartalmuk miatt veszélyes ritmuszavarok alakulhatnak ki azoknál a fiatal embereknél, akik rendszeresen fogyasztják ezeket.

Sok embert elriasztott már ezeknek az italoknak a címkéin feltüntetett nagy mennyiségű koffein. Az a probléma, hogy számos olyan koffeinforrás van, amelyet a címkék elrejtenek.

A „rejtett” koffein

Az összetevők között a guarana koffeintartalma ugyanakkora vagy magasabb, mint a kávénak, továbbá jelentős a ginzeng és a taurin szervezetre gyakorolt hatása is. Ezek nagy mennyiségű fogyasztása veszélyes lehet.

EnergiaitalokFotó: Mudra László - Origo

A 12-19 éves kamaszok hozzávetőlegesen 31 százaléka fogyaszt napi rendszerességgel energiaitalt. Az Egyesült Államokban olyan alternatívája is van az energiaitaloknak, ami rágógumi vagy inhaláló formában élénkít. Ezeknek a termékeknek a magas koffeintartalma komoly károsodást okozhat – állítják a tanulmányban. Az Egyesült Államokban 2007-ben az 5448 koffeintúladagolásos eset 46 százaléka 19 év alattiakkal történt. Az a kérdés, hogyan állíthatjuk meg ezt a tendenciát a fiatalok körében.

Dr. Sanchis-Gomar és kutatócsoportja megfogalmazott néhány tanácsot, amelyek visszatarthatják a fiatalokat attól, hogy elfelejtkezzenek magukról:
- Napi egy doboz (250 ml) energiaital a legtöbb egészséges kamasz számára biztonságos.
- Sportolás előtt vagy közben kerülni kell az energiaital-fogyasztást.
- Azoknak a kamaszoknak, akiknek klinikailag igazolt betegségük van, konzultálniuk kell a kezelőorvosukkal energiaital-fogyasztás előtt.
- A túlzott energiaital-fogyasztás alkohollal vagy droggal, esetleg mindkettővel kombinálva súlyos hatású lehet, akár halált is okozhat.

A Canadian Journal of Cardiology című folyóiratban publikált tanulmányban Dr. Sanchis-Gomar arra hívja fel az orvosok figyelmét, hogy az energiaitalok veszélyeire való figyelmeztetés rendkívül fontos.

„Nagyon fontos, hogy az orvosok megértsék, hogy nincs megfelelően korlátozva a koffein és más összetevők mennyisége ezekben a magas energiatartalmú italokban” – mondta. A tudás és a felelősség a kulcsa annak, hogy biztonságban tudjuk a fiataljainkat!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK