Stroke-megelőző műtét a mellkas felnyitása nélkül, dobogó szíven

2018.11.12. 11:36

Korábban még nem alkalmazott, a legmodernebbnek tartott szívsebészeti technikákat mutattak be a mellkas megnyitása nélkül, dobogó szíven, a műtőből közvetítve a Magyar Szívsebészeti Társaság 25. kongresszusán, az MH EK Honvédkórházban.

A mellkas megnyitása nélkül, dobogó szíven, teljes egészében videoendoszkóp alkalmazásával végeztek stroke-megelőző beavatkozást egy páciensen, a műtétet pedig élőben közvetítették a Magyar Szívsebészeti Társaság 25. kongresszusán résztvevők számára.

Új eljárásokat gyakorolhattak be a résztvevők modelleken.Forrás: MH EK Honvédkórház
Egy speciális, újrapozícionálható endoszkópos klippel dobogó szíven zárjták a bal pitvari fülcsét. Erre olyan betegek esetén van szükség, akik krónikus ritmuszavarban, pitvarfibbrillációban szenvednek, és a stroke elkerülése érdekében egyébként ilyen esetben kötelezően alkalmazandó véralvadásgátló kezelést egyéb társbetegségeik miatt nem tolerálják. A beavatkozás során az ilyen betegeknél a stroke leggyakoribb embóliaforrásaként szereplő bal pitvari fülcse zárására kerül sor dobogó szíven, egy tökéletes zárást biztosító, a jobb felhelyezést elősegítő, újrapozícionálható speciális endoszkópos klippel.

A konferencián a szakma európai élvonalába tartozó meghívott külföldi operatőrökkel demonstráltak néhány beavatkozást a legmodernebb szívsebészeti technikák alkalmazásával. A résztvevő orvosok Dr. Szolnoky Jenő szívsebész, MH EK Honvédkórház osztályvezető főorvosának moderálásával interaktívan bekapcsolódtak a műtét megfigyelésébe, kérdéseket tehettek fel az operatőrnek, megvitathatták a legérdekesebb szakmai kérdéseket.

A Magyar Szívsebészeti Társaság 25. kongresszusa, a mellkas megnyitása nélkül, dobogó szíven, teljes egészében videoendoszkóp alkalmazásával stroke-megelőző beavatkozás közvetítése a konferencia résztvevői számára.Forrás: MH EK Honvédkórház

Az elmúlt évek a szívbetegségek modern ellátásában jelentős újításokat hoztak, új technológiák kerültek bevezetésre nemcsak a kardiológia, hanem a szívsebészet területén is. Egyre fontosabbá válik a társszakmák szoros együttműködése az adott betegnek legjobban megfelelő, individuális, minél kisebb megterheléssel járó, lehetőség szerint minél kevésbé invazív beavatkozások megtervezésében és kivitelezésében.

Az MH EK Honvédkórházban rendelkezésre áll a gyógyítás szinte összes szakterületét felölelő eszköz és humán erőforrás, így maradéktalanul próbál megfelelni a modern kor követelményeinek. Büszkék vagyunk arra, hogy az MH EK Honvédkórház Szív-, Ér- és Mellkassebészeti Osztály rendezheti a MASZIT jubileumi, 25. kongresszusát, ahol megpróbáljuk bemutatni a társszakmák együttműködésével elérhető modern, komplex, kevésbé invazív eljárásokat – olvasható az intézmény által kiadott közleményben. 

A Magyar Szívsebészeti Társaság (MASZIT) 25 évvel ezelőtt alakult, azelőtt a Magyar Kardiológusok Társaságának részeként működött, 25 éve önálló, szervezi saját évente megrendezésre kerülő kongresszusát, önállóan képviseli a mindenkori kormányzatnál a szívsebészet szakmai érdekeit saját szakmai kollégiummal.

A kongresszus felkért külföldi előadók szakmájuk világszínvonalon elismert képviselői. A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a jövő szívsebész generációjának képzésére, ezért egy különteremben 4 wetlab és skill-lab áll rendelkezésre, ahol a ritkábban előforduló, nem mindennapos műtéti típusok kivitelezését emberi szívet formázó szintetikus modelleken illetve disznószíven gyakorolhatták a fiatal szívsebészek, tapasztalt proktorokkal. A kongresszus céljának tekinti ugyanis, hogy a gyakorlati készségek fejlesztésére is lehetőséget biztosítson.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK