Diabétesz Világnap: fontos a családi háttér!

2018.11.14. 04:11

2018 november 14-én ünnepeljük a Diabétesz Világnapot. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A Világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és tagszervezetei rendezik meg világszerte.

Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, ma már több száz millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját. A Diabétesz Világnap 2007-től az ENSZ által felügyelt és támogatott Világ Egészség Nap.

A Diabétesz Világnap 2018-2019 (World Diabetes Day 2018-19) témája a család és a diatétesz.

Forrás: Shutterstock

A 2 éves kampány célja, hogy tudatosítsa a család szerepét a cukorbetegek kezelésében, gondozásában, a szövődmények megelőzésében, és segítséget nyújtson a közös célok eléréséhez.

Több mint 425 millió ember él cukorbetegséggel. Többségük 2-es típusú cukorbeteg. A betegségnek ez a típusa a normál testsúly megőrzésével, rendszeres testmozgással, egészséges és kiegyensúlyozott étrenddel megelőzhető lenne - hívja fel a figyelmet a világnap apropóján Dr. Sudár Zsolt diabetológus-endokrinológus szakorvos, a Tolna Megyei Balassa János Kórház és Egyetemi Oktató Kórház osztályvezető főorvosa.

A családok kulcsszerepet játszanak a 2-es típusú cukorbetegség módosítható kockázati tényezőinek kezelésében, amihez nélkülözhetetlen a szükséges ismeretek átadása, a támogató környezet, a feltételek biztosítása.

A 2-es típusú cukorbetegségben a korai diagnózis és a kezelés kulcsfontosságú a szövődményeinek megelőzése, az életkilátások javítása szempontjából. Ehhez a korai tünetek ismerete, a fokozott kockázatúak szűrése nélkülözhetetlen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK