Nyolc professzor kapott díszdoktori címet a Doctor Honoris Causa ünnepségen

2018.11.18. 07:00

Kiemelkedő, az egyetemmel kapcsolatot ápoló, nemzetközi hírű professzorok vehették át a Semmelweis Egyetem díszdoktori címét, köztük egy világhírű kardiológus is.

A többiek között Scott David Solomon professszor, a Harvard Egyetem világhírű kardiológusa is megkapta a Semmelweis Egyetem legrangosabb kitüntetését, a Doctor Honoris Causa díjat.

Nyolc professzor kapott díszdoktori címet a Semmelweis Egyetemtől a Doctor Honoris Causa ünnepségen.Forrás: Semmelweis Egyetem

A kétnapos budapesti tartózkodása alatt a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán előadást tartott, majd ezt követően a Városmajori Klinika echokardiográfiai valamint diasztolés szívelégtelenséggel kapcsolatos kutatási eredményeit mutatták be.

Solomon professzor fő kutatási területe szívizomkárosodást követő strukturális vagy funkcionális változások, a krónikus szívelégtelenségben szenvedő vagy miokardiális infarktuson átesett betegek rizikófaktorainak csökkentése, valamint kimenetelének javítása, a nem kardiovaszkuláris terápiák kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt hatása, a magas vérnyomástól a szívelégtelenségig vezető olyan faktorok feltárása, amelyek befolyásolják a diasztolés szívelégtelenség kialakulását. Solomon professzor munkássága több tekintetben is úttörő volt: az elsők között használt kardiológiai képalkotó eljárásokat kardiológiai gyógyszerek és eszközök fejlesztéséhez, illetve klinikai vizsgálatokban.

Dr. Scott David Solomon világhírű kardiológus, a Harvard Orvosi Egyetem doktoraForrás: --

Ő és kutatócsoportja számos nemzetközi klinikai vizsgálatot vezetett szívelégtelenség, magasvérnyomás és miokardiális infarktus területén. Solomon professzor egy 10 kutató tagból, 8 diák munkatársból és 40 további munkatársból álló kutatócsoportot vezet. Nemzetközi publikációinak a száma meghaladja az ötszázat. Számos nemzetközi szaklap lektora és szerkesztője. A Thomson-Reuters az elmúlt tíz év leggyakrabban idézett tudósai között tartja számon.

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinikával folytatott együttműködése több mint egy évtizede tart. Ez idő alatt 14 közös publikáció született a szívelégtelenség gyógyszeres és eszközös kezeléséről, a Klinikát pedig három mérföldkő vizsgálatába, a MADIT-CRT, PARADIGMA és PARAGON vizsgálatokba is bevonta. A diasztolés szívelégtelenséget kutató PARAGON vizsgálatban a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika világelsőként zárt a résztvevő centrumok között a randomizált betegek számának tekintetében.

 A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikával folytatott együttműködése több mint egy évtizede tart, ami alatt 14 közös publikáció született a szívelégtelenség gyógyszeres és eszközös kezeléséről, a klinikát pedig három mérföldkőnek számító vizsgálatába is bevonta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK