Sikeres volt a negyvenedik gyermek-szívtranszplantáció a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) Gyermekszív Központjában, a 16 éves fiú már haza is mehetett.

Egy ritka, gyermekkori betegség miatt először műszívet ültettek be a 16 éves fiúnak, majd október közepén esett át a szívátültetésen. A fiú jól van, a karácsonyt már otthon töltheti.

Mint azt az intézmény az MTI-vel közölte: a fiatalt tavasszal néhány nap hányás, nehézlégzés, köhögés miatt vették fel a területileg illetékes kórházba. Állapota romlott, máj és veseelégtelenségre utaló tünetek jelentkeztek nála, speciális májgyulladás gyanúja is felmerült. A Szent László kórház gyermekintenzív osztályára utalták, ahol a tünetek hátterében szívizombetegség gyanúját mutatták ki, ezért a GOKI Gyermekszív Központba került.

IllusztrációForrás: pixabay.com

A súlyos szívelégtelenség miatt idén márciusban egy bal kamrába helyezhető keringéstámogató eszközt (műszívet) kapott, amivel a fiú hónapokra hazamehetett és megkötésekkel ugyan, de csaknem normális életet élhetett.

A műszív tulajdonképpen egy testbe ültethető pumpa, ez áramoltatja a vért, támogatja a jelentősen legyengült szív működését. A pumpa alig félkilós, és kisebb mint 10 centiméter. A szerkezet elektromos árammal működik, a bőrön keresztül egy vékony kábellel kapcsolódik az akkumulátorokhoz. Az elemeket egy övön lehet viselni, így a beteg nincs ágyhoz kötve, mindennapi teendőit önállóan elláthatja.

Szeptemberben került fel a szívtranszplantációs várólistára, és a hónap végén el is végezték az átültetést. A fiút három hét kórházi kezelés után hazaengedték. Azóta jól van, állapota szépen javul. Iskolai tanulmányait 4-6 hónapig magántanulóként folytatja, utána ismét a serdülők megszokott életét élheti, terhelési korlátozás nélkül.

A GOKI-ban 2007. október 18-án történt az első gyermekkori szívtranszplantáció, amit ezután az egyre bonyolultabb anatómiai helyzetekben és egyre fiatalabb korban elvégzett beavatkozások követtek.
Az intézetben a legsúlyosabb betegek életben tartása és a lehető legjobb állapotban történő szívtraszplantációja érdekében elindult a gyermekek keringéstámogatásának (műszívkezelésének) programja. Néhány éve megkezdődött a veleszületett szívfejlődési rendellenességben szenvedő felnőttek transzplantációs programja is, amelyet szintén a GOKI-ban végeznek egyedül az országban. Eddig már tíz ilyen felnőtten végeztek el szívtranszplantációt - írták.