Az egykoron idős férfiak betegségének tartott szívroham egyre gyakrabban fordul elő fiatal emberek, különösen nők körében - hívják fel a figyelmet ismét amerikai kutatók.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben csökkent a szívrohamot szenvedők aránya a 35 és 74 év közöttiek körében. Az új kutatás 28 ezer szívroham miatt 1995 és 2014 között kórházba került ember adatait elemezte. Eredményeik szerint 30%-uk fiatal, 35 és 54 közötti beteg volt. Azt is kimutatták, hogy egyre több fiatal szenved szívrohamot, a tanulmány kezdetén a résztvevők 27%-a, a végén 32%.

Forrás: Shutterstock

A nők körében még nagyobb volt a növekedés, a betegek aránya 21%-ról 31%-ra emelkedett, ez jóval nagyobb emelkedés, mint amelyet a fiatal férfiak körében tapasztaltak.A kutatók azt találták, hogy a szívrohamot szenvedettek körében nőtt azok aránya, akik magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedtek. A fiatal férfiakkal összehasonlítva a fiatal nőknél nagyobb arányban fordult elő magas vérnyomás, cukorbetegség és krónikus vesebetegség.

A nők 57 százaléka hal meg ma Magyarországon szívproblémák miatt, 43 százalékuknál pedig még csak mellkasi fájdalom sem utal arra, hogy nagy a baj - ezeket az adatokat a Magyar Kardiológusok Társasága tette közzé. Ennek oka az is, hogy nőknél a klasszikus tünetek gyakran teljesen észrevétlenek, így ők sokszor késve kérnek szakszerű ellátást. Ráadásul magasabb a fájdalomtűrő küszöbük, így könnyebben hagynak figyelmen kívül akár komoly bajt jelző panaszokat is.

 A szívkoszorúér-betegséget a férfiak betegségének tartják, így, amikor nők keresik fel a sürgősségi osztályt mellkasi fájdalommal, nem tekintik őket magas kockázatú betegnek. A férfiak és a nők körében eltérőek a tünetek. A nők körében inkább az atipikus tünetek jellemzőek, és ezért nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem veszik észre a szívrohamukat - idézte Sameer Arorát, a tanulmány vezető szerzőjét a medicalxpress.com hírportál.

Női tünetek (tudva azt, hogy az esetek döntő részében jelen lehet a szokványos mellkasi nyomás is):

  • légzési nehézségek
  • nyomásérzet a mellkas alsó szakaszán, melyet könnyű összetéveszteni valamiféle gyomorbetegséggel is
  • légszomj
  • gyengeség, bágyadtság
  • szokatlan, indokolatlan kimerültség
  • hányinger, szédülés
  • felső gyomortáji diszkomfortérzet
  • hátfájás