Rosszul esszük a fokhagymát, joghurtot, babot, spárgát, grillezett húst

2018.12.17. 04:04

Pihentetés, áztatás, gőzölés, felkeverés - néhány apró trükkel előnyösebb hatása lesz az egészségünkre számos élelmiszernek.

Fokhagyma

A C vitaminnal ellentétben az allicinnak – a fokhagymában lévő rákellenes enzimnek – jót tesz a levegő. Éppen ezért Sara Haas dietetikus tanácsadó, séf, és az amerikai Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia szóvivője szerint a felaprított fokhagymát legalább 10 percig pihentessük, mielőtt az elkészítendő ételbe beletesszük, hogy az összetevők tökéletesen aktiválódjanak.

A teljes kiőrlésű gabonák és a bab

A teljes kiőrlésű, nem finomított gabonák és a szárított bab fitátoknak nevezett antioxidáns összetevőket tartalmaznak, amelyek az ételben lévő vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz kapcsolódhatnak, amelyek megakadályozzák, hogy a szervezetben felszívódjanak. A teljes gabonaszemeket, amelyeken még rajta van a külső réteg (a korpa), mint például a tönkölybúza, a cirok, a búza, be kell áztatni egy éjszakán át, hogy kiengedje a fitátokat.

Forrás: Zirig Árpád

Ám ezt ne alkalmazzuk a félig finomított vagy a hántolatlan típusoknál, mint például a fényezett árpánál vagy az instant zabnál.Ráadásul azon kívül, hogy segít hozzáférni a lehető legnagyobb mennyiségű tápanyaghoz, például a vashoz vagy a cinkhez, a beáztatás kevesebb munkát ad az emésztőszerveinknek.

Joghurt

Ismerős az a folyadék, ami gyakran megtalálható a görög joghurt tetején? Amit általában kiöntünk a mosogatóba? Ez az író, ami tartalmaz fehérjét és B 12 vitamint is olyan összetevők mellett, mint a kalcium és a foszfor. Ahelyett, hogy az írót kiöntjük, inkább gyorsan keverjük össze a joghurttal, hogy az összes jótékony hatását élvezhessük. Egy másik tény, amit érdemes megjegyezni: nem tapasztalhatjuk meg a joghurt probiotikus hatásait, ha meleg ételbe főzzük bele, mint például a csirke curry vagy a marinált bárány. Az élő és aktív kultúrák nem tűrik a hőhatást, és elpusztulnak a főzés során. Bár még így is megmarad benne a fehérje, a kalcium és a D vitamin.

Grillezett hús

Mindenki szereti a nyári barbecue-t, de legyünk óvatosak ezekkel a „tökéletesen elszenesedett" hússzeletekkel, mondja Tanya Zuckerbrot New York-i dietetikus. „A magas hőmérsékletű sütőn, nyílt lángon grillezett hús növelheti a rák kockázatát" – mondja. Zuckerbrot a Natrional Cancer Institute-ra (Nemzeti Rák Inzétet) hivatkozik, amely arra hiavja fel a figyelmet, hogy két potenciálisan rákot okozó vegyi anyag – a heterocikjlikus aminok (HCA) és a policiklusos aromás szénhidrogén (PAH) – akkor alakul ki, amikor a húsokat olyan magas hőmérsékletű módszerrel készítik el, mint a faszéngrillezés. Ne a szín apalján ítéljük meg, hogy biztonságosan átsült-e a hús – mondja Zuckerbrot. „használjunk ételhőmérőt, amely megmutatja, hogy a hús elérte-e már a biztonságos minimális belső hőmérsékletet."

Forrás: Pixabay

Spárga

Mindenki ismeri a hagyományos, mikrohullámú sütéshez való zöldségtasakokat, illetve a félkész, előre főzött, tasakokban árult spárga sokkal általánosabb, mint ha magunk forráznánk, főznénk meg, kivárva, hogy felforrjon a víz. Ám ahogy Zuckerbrot rámutat, az Acta Agroculturae Scandinavica című folyóirat egyik tanulmánya kimutatta, hogy ez a fajta főzési módszer kimeríti a zöldségek C-vitamin-tartalmát, mert ez az összetevő vízben oldódik. Ehelyett Zuckerbrot a gyors gőzölést vagy serpenyőben kevergetve átsütést javasolja, hangsúlyozva, hogy a zöldségeket puhán ropogósra kell elkészíteni, ás nem pépesen puhára. „Ha a spárgát leforrázzuk, tartsuk meg a főzővizet", teszi hozzá. „Ez gazdag C vitaminban és ásványi anyagokban. Szószhoz vagy leveshez adhatjuk hozzá."