Közérzetjavító intézkedések nátha és influenza idejére

2018.12.26. 07:10

Közérzetjavító intézkedések

Az influenza és a nátha gyakori tünete a fejfájás, ami a magas láz, orrdugulás, nehézlégzés miatt alakul ki. Azonban a fejfájást a levegőtlen szoba is okozhatja, mivel a lakásba bezárkózott beteg oxigénhiányos, széndioxid dús környezetben van. Ezért a beteg szobájában gyakran kell szellőztetni, óránként legalább 5-10 percig.

Ügyeljen arra is, hogy ne fűtse túl a betegszobát, nappal elegendő a 24, legfeljebb 25 Celsius fokos hőmérséklet. Nem kell attól tartani, hogy a beteg megfázik – éjjelente a nappalinál 2 fokkal alacsonyabb hőmérséklet jobb közérzetet ad.

Túlfűtés helyett vegyen melegebb pizsamát, zoknit. Ha köhög, illetve nehezebben lélegzik, még alacsonyabb hőmérsékletet állítson be. A takaró könnyű legyen, pl. pamut (kerüljük a vastag, nehéz ágyneműket).

Ez így pont nem jó! Vastag köntös, papírzsebkendők szanaszét!Forrás: Thinkstock

Szükséges lehet az ágynemű gyakori átszellőztetésére, illetve cseréjére, ha a beteg erősen izzad. A használt zsebkendőket az ágy mellé készített zárt szeméttartóba helyezze használat után, ezzel is megakadályozva a vírus továbbterjedését.

Az influenza egyik kellemetlen tünete az orr kisebesedése, kiszáradása. Figyelje a lakás páratartalmát. Az influenzás betegek számára, csakúgy, mint az allergiások esetében, az 50-60 százalék körüli relatív páratartalom a megfelelő. A betegszoba párásítása (vizes lepedők kiteregetése, párologtatók, vizes tálak kihelyezése) hosszabb távon penészesedéshez vezethet, ezért csak rövid ideig, és gyakori szellőztetéssel együtt alkalmazzuk abban az időszakban, mikor az influenza következtében kiszáradt, sérült nyálkahártya miatt ez nélkülözhetetlen.

Párásítás helyett használhat tengervizes orrspray-t, ez az influenza második-harmadik napjától enyhíti a kellemetlen érzést. Érdemes az orrlyukak környékét bekenni lanolinnal (gyapjúzsírral), illetve ilyen tartalmú krémmel, mert ez védi a bőrfelületet a felmaródástól. Ügyeljünk a gyógynövényekre, különösen azokra melyeket az arra érzékeny allergiások nem használhatnak, pl. csalán, lándzsás útifű. Parlagfű allergiában szenvedőknél keresztreakciót válthat ki az árinka (Arinca montana), a bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) és a kamilla (Matricaria chamomilla) készítmények alkalmazása. Szájon át alkalmazva súlyos allergiás reakciókat, akár úgynevezett anafilaxiás sokkot idézhetnek elő.Erősen illatosított zsebkendőt az asztmások ne használjanak, ez is irritációt válthat ki.

Jó tudni!

Ha nem influenzát kapott el, akkor még mindig érdemes a gyógyulás után felvenni az oltást.

Forrás: Thinkstock

Ám fontos, hogy amennyiben allergiás a tojásfehérjére, ezt a tényt közölje orvosával, mielőtt az oltást kérne. Nem tilos az influenza elleni oltás tojásallergiában szenvedőknek, ám az oltás beadásához speciális körülményekre és felügyeletre van szükség!

Szervezetünk ellenálló képességének biztosítása érdekében télen nagy szükség van a vitaminok pótlására. Töltsünk naponta legalább fél órát a szabad levegőn, ha lehet, használjuk ki a napsütéses időszakokat, de emellett szedjünk D-vitamint is.

Ajánlott többet fogyasztani az alábbi élelmiszerekből: citrom, narancs, savanyú káposzta, alma, cékla, sárgarépa, vöröshagyma és fokhagyma.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK