Szuperételek, melyeket nem jól eszünk

2018.12.24. 07:06

Ha rengeteg gyümölcsöt és zöldséget eszünk, és már mindent tudunk a piacon elérhető legújabb szuperételekről, ez még mindig csak fél siker. A siker másik fele: tanuljuk meg, mikét vehetjük a legjobb hasznát ennek a sok fáradozásnak. Nem mindegy, hogy mennyi vitamin és ásványi anyag jut el belőlük a szervezetünkbe.

Brokkoli

Tökéletesen megértjük, hogy addig esszük a nyers vagy párolt brokkolit, amíg teljesen meg nem unjuk. Ám ha a legnagyobb egészségügyi hasznot szeretnék elérni a keresztesviráúak fogyasztása során, akkor tartózkodjunk a hirtelen forralástól vagy sütéstől. A brokkoli tele van C vitaminnal, klorofillal, antioxidánssal és antikarcinogén összetevőkkel, és egy 2009-es kínai kutatásban megállapították, hogy ezeknek az egészségügyi előnyöknek a megőrzése érdekében a párolás a legjobb elkészítési mód. A forralás és a sütés során vész el a legtöbb tápanyag.

Eper

Semmihez nem hasonlítható, amikor beleharapunk a nyár első, lédús gyümölcsébe, az eperbe, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy mennyi rostot, anioxidást és C vitamint tartalmaz minden egyes fénylő, vörösesen csillogó eperszem. És itt a csapda: ahhoz, hogy az egészségügyi előnyök teljes spektrumát elérjük, addig kell halasztani a felaprítását, ameddig csak lehetséges. Kristy Del Coro, vezető táplálkozási szakértő magyarázata szerint bizonyos tápanyagok – mint például a C-vitamin – érzékenyek a fényre és az oxigénre. Ha felaprítjuk az epret, akkor egyre több sejtet teszünk ki a tápanyagpusztító hatásnak.

Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Koichi Nakamura

„Ha a szokásos, előre felvágott gyümölcs vagy zöldség fogyasztása vagy elhagyása között kell választani, jobb, ha inkább egyáltalán nem esszük meg" – mondja a szakértő. „A fagyasztott élelmiszerek sok tápanyagot megtartanak, és sokkal jobb, ha ilyet eszünk, mint szezonon kívül, hatalmas távolságokat utaztatott zöldséget vagy gyümölcsöt, amelyet a hosszú szállítási idő miatt nem engedtek teljesen megérni.

Paradicsom

A friss érett paradicsom kirobbanó ízt ad a salátához és a szendvicshez, de ha szeretnénk, hogy felszívódjon a likopin tartalma – ez az az összetevő, amelyik a gyümölcsök rákellenes és szívbetegségeket megelőző hatásáért felelős -, akkor jobb, ha megfőzzük őket, teszi hozzá Haas. A Cornell Egyetem kutatói kimutatták, hogy a paradicsom antioxidáns tartalma megnövekszik, ha nagyjából 90 fokra hevítjük.

Lenmag

Ez a kis hüvelyes rengeteg egészségügyi előnyt rejt magában: magas a rosttartalma, sok szívvédő omega-3 és lignan van benne, ezek olyan fitokemikáliák, amelyeknek rákmegelőző hatásuk van. Mi a kulcsszó? Hogy magában rejt. A szervezetünk nem képes megemészteni a teljes lenmagot: ha beleszórunk egy marékkal a reggeli smoothie-ba vagy a joghurtba, akkor még nem jutunk túl messze az egészséges táplálkozás területén. Katherine Zeratsky, a Mayo Clinic dietetikusa szerint a legtöbb szakértő azt ajánlja, hogy őrölve együk a lenmagot. Eleve őrölt lenmagot vegyünk, vagy szórjuk bele a kávédarálóba vagy kézi őrlőbe, de semmiképpen se húzzuk le a vécén a lenmagot a lehetséges egészségügyi előnyeivel együtt.

Forrás: AFP

Fekete tea

Az amerikaiak több teát isznak, mint valaha – egy piackutatás szerint csaknem 20%-kal többet, mint 2000-ben. Mielőtt öntünk magunknak egy újabb csészével, bizonyosodjunk meg arról, hogy nem nyúlunk tejért: a kutatások során kimutatták, míg ha tejet töltünk a feketeteához, akkor az nem befolyásolja a tea antioxiáns hatását, ám tönkreteheti a szív- és érrendszerre gyakorolt előnyös hatásait. A tejfehérje összekapcsolódik a teában található katekinnel, amelynek hatására ezt a hasznos növényi hatóanyag a szervezetben nehezebben szívódik fel.