A többszörös válás növeli a női infarktus kockázatát

2018.12.21. 04:16

A válás az infarktus egyik kiemelt kockázati tényezője, és ez a kockázati tényező a progresszíven emelkedik, ha többször váltak - állapítja meg egy kutatás, amelyet több mint 15000 olyan ember 18 évig tartó megfigyelésével hajtottak végre, akik valamikor házasságot kötöttek.

Ez a hatás sokkal hangsúlyosabb a nők körében, mert a körükben szignifikáns növekedést tapasztaltak az infarktus kockázati tényezőinek tekintetében, ha egyszer már elváltak (24%-os növekedés), és ha többször váltak, akkor már 77%-os a kockázat növekedése azokhoz a nőkhöz képest, akik folyamatosan házasságban élnek. A kockázat növekedése a férfiak esetében csak a többszörösen elváltak körében tapasztalható (30%-os emelkedés a folyamatos házasságban élőkhöz képes).

Mi több az újra házasságot kötött nők kockázata hasonlóan magas volt, mint az elvált nők esetében, míg az újra házasodott férfiak esetében nincs szignifikáns növekedés az infarktus kockázati tényezői körében 

- írják a tanulmányt jegyző szerzők, akiknek a munkacsoportját Dr. Matthew E Dupre (Duke University, Durham, NC) vezeti.

„Ennek a kutatásnak az eredményei hozzájárulnak azoknak a bizonyítékoknak a megerősítéséhez, amelyek az akut infarktus kockázati tényezői közé legalább akkora súllyal sorolják a társadalmi környezetből származó stressz tényezőket, mint az elismerten kockázatos dohányzást, cukorbetegséget és a magas vérnyomást."

Forrás: Shutterstock

A kutatócsoport 15827 valaha házasságot kötött, 45 és 80 év közötti személyt követett 1992 és 2010 között; a vizsgálati alanyoknak ez a csoportja egy nagy elemszámú, az Egyesült Államok lakosságára nézve országosan reprezentatív mintából származik (a mintát a Health and Retirement Study számára készítették).

A vizsgálati csoportba tartozó férfiak 14%-a és a nők 19%-a vált el a megfigyelési időszakban, és az összes megfigyelt vizsgálati alany 8%-a szenvedett el infarktust.
„Bár a családi állapot orvosi beavatkozással nem befolyásolható, de a válás kockázati tényezőinek megismerése hasznos lehet az akut infarktus előfordulásának megelőzésében és a személyre szabott kezelésben" – írja a kutatócsoport. 

Azt találtuk például, hogy az elvált nőknek – különösen azoknak, akik többször is váltak – hasznos lehet a képalkotó eljárásokkal végzett vizsgálat, illetve a depresszió vagy a szorongásos tünetek kezelése.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK