Továbbra is egyre több nő szül császármetszéssel

Vágólapra másolva!
Várhatóan egyre több amerikai nő szül császármetszéssel az előrelátható jövőben - állapították meg egy hétfőn közzétett elemzésükben amerikai kormányzati kutatók. Az utóbbi időben hazánkban is megnőtt a császárral elvégzett szülések száma: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felmérései alapján Magyarországon az utóbbi 12 évben megduplázódtak a hasi műtéttel elvégzett szülések.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek (NIH) szakemberei legújabb elemzésükben azt találták, hogy az első gyereküket szülő nők mintegy harmadánál alkalmaznak császármetszést. Jun Zhang, a tanulmány vezető szerzője az USA 19 kórházában lezajlott 230 ezer szülés adatait tekintette át - a szakember meglepőnek nevezte a felmérés eredményét, annak ellenére, hogy a császármetszéssel végrehajtott szülések emelkedése korántsem új jelenség.

Ami azonban újdonság volt, hogy kiderült: sok kórház és orvos követi azt az elvet, hogy ha egyszer császármetszéssel szült egy nő, akkor a következő terhességeknél is műtéttel jöjjön világra a baba. Az új klinikai ajánlások ezzel szemben kimondják, hogy a legtöbb, először császárral szülő nő számára ugyanolyan biztonságos a hüvelyi szülés, mint a császármetszés.

Az amerikai tanulmány összefüggést talált az indított szülések és a császármetszések nagyobb aránya között is. Azoknál a nőknél, akiknél kémiai anyaggal indították el a szülést, kétszer nagyobb volt a kockázata, hogy császármetszéssel fog befejeződni.

Az amerikai trend bő egy évtizede változatlan: az 1990-es évek közepétől több mint 50 százalékkal emelkedett a császármetszések aránya az országban. Ennek okai között a következők szerepelnek: a korábbiakhoz képest nagyobb a megszületett babák és a szülő anyák súlya, a nők későbbi életkorban szülnek, továbbá egyre több az ikerszülés. Az orvosok szintén gyakrabban ajánlják fel a szülés császármetszéssel való lezárását akkor, ha a vajúdás során nehézség adódik.

Itthon is divat lett kérni a beavatkozást

Jelenleg nagyjából minden harmadik magyar nő hasi műtéttel hozza világra gyermekét. Az esetek egy részében erre valóban szükség van, máskor azonban a kismama külön kívánságára bonyolítják le így a szülést.

Korábban nem volt jellemző, hogy a nők saját maguk kérvényezzék a császármetszéssel végzett szüléseket, így a szülész-szakorvosok kizárólag szakmai szempontok alapján döntötték el, hogy ezt az eljárást választják-e. Ma ez már nincs így, de megjegyzendő, hogy az egyes magyar megyék adatai között óriási különbségek vannak: van ahol a szülések számához viszonyítva kiemelkedően sok, és van ahol kiemelkedően kevés császármetszést végeznek évente.

Szakmai okokkal mindez nehezen magyarázható. A statisztika készítőinek feltételezései szerint a műtét elvégzése sokszor nem a szakmai protokollok alapján történhet, hanem az adott kórház orvosainak szokásai szerint, illetve annak megfelelően, hogy az adott orvos milyen "iskolában", kinél tanult - mondta az [origo]-nak korábban dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum szakmai vezetője.

Egy 2007-es kimutatás szerint hat olyan hazai kórház is van, ahol a szülések csaknem fele műtéttel végződik, holott ez csak az esetek 15 százalékában lenne valóban indokolt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint. A szervezet a műtétes szülésbefejezést is azon eljárások közé sorolta, amelyeket gyakran alkalmaznak helytelenül.

A hazai kórházak jó része jelentősen túllépi a 15 százalékos arányt, annak ellenére, hogy Magyarországon elvileg nem lehet kizárólag a beteg kérésére császármetszést végezni.

A családtervezéstől a baba megszületéséig

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője vezeti végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok hamis tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.


tanulmány