Itthon is jobban kellene figyelni a szívre a magzati ultrahangnál

Vágólapra másolva!
A magzati szívfejlődési rendellenességek az újszülöttek kevesebb mint egy százalékát érintik. Ennyi babának sem kellene azonban szívproblémával születnie, hiszen az alap ultrahangvizsgálatok mellett ma már egy ennél pontosabb szívvizsgálat is elérhető. Az orvosi szóval echokardiográfiának is nevezett eljárás egy igen nehéz diagnosztikai vizsgálat, amely éppen ezért csak speciális ultrahangos képzettséggel végezhető el.
Vágólapra másolva!

Bár az ultrahangos vizsgálati módszerek az utóbbi időben jelentős fejlődésen mentek keresztül, van egy olyan terület, ahol a fejlett műszerpark ellenére még mindig kihasználatlanok a lehetőségek. Míg az egyéb magzati rendellenességek méhen belüli szűrése az utóbbi évtizedben jelentősen javult, addig a szívfejlődési rendellenességek jelentős része még napjainkban is diagnosztizálatlan marad.

Szív- és nagyérfejlődési rendellenességek az újszülöttek nagyjából 0,8%-ánál fordulnak elő. Az időben történő felismerésre két lehetőség van: vagy az első és a második genetikai ultrahangvizsgálat során derül ki a probléma, vagy a ma már szintén elérhető speciális szívultrahang során. Az alacsony hazai szűrési arány akkor javulhatna jelentősen, ha az alap ultrahangvizsgálatok során a mainál nagyobb arányban kerülne sor a szívfejlődési rendellenességek kiszűrésére.

"Nem arról van szó, hogy növelni kellene a speciális szívultrahang-vizsgálatok számát. Ezek ugyanis csak akkor javasoltak, ha egy kismama a szívfejlődési rendellenességek szempontjából már eleve a magas kockázati csoportba tartozik. A többi várandós pedig akkor jut el erre a vizsgálatra, ha az alap ultrahang során rendellenességre gyanakszunk, vagy ha valaki saját maga kéri a speciális ultrahangot. Többnyire abban az esetben is javasolt ez a vizsgálat, ha a magzatnál egy másik fejlődési rendellenesség is jelen van. A jelenlegi szűrési arány akkor mozdulhatna el az európai átlag felé, ha az alap ultrahangvizsgálatok során a mostaninál nagyobb figyelmet kapna a magzati szív vizsgálata" - mondta az [origo]-nak dr. Lintner Balázs szülész-nőgyógyász, az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum munkatársa.

Nem elég az alapvető ultrahangos jártasság

A magzati szívrendellenességek jó esetben már az alap ultrahangvizsgálatokkal is felismerhetőek. A rutinvizsgálatnak számító ultrahangot ugyan mindenkinél elvégzik, ez azonban nem mindig egészül ki a magzat szívének alapos vizsgálatával. Pedig már ezzel is megállapítható lenne például, hogy a szív valóban négyüregű-e.

Megfelelő nagyítás és körülmények mellett már az első genetikai ultrahangvizsgálatnál, a 12. és a 14. terhességi hét között is jól látható a szívbillentyűk mozgása, és láthatóvá lehet tenni a vér áramlását is. Szükség esetén ellenőrizhető a billentyűk záródási képessége, ez ugyanis jó kórjelző lehet a Down-kórban, különösen a jobb pitvar-kamrai billentyű záródási elégtelensége.

A második, 18-21. heti genetikai ultrahangvizsgálat során szintén megvizsgálható a magzat szíve: a mellkasi szervek közül ez igényli a legnagyobb figyelmet és hozzáértést. A négy szívüreg és a szívbillentyűk vizsgálata több síkból történik. Az összefüggések és a működés megértését megkönnyítheti a színes áramlásvizsgálati üzemmód használata, ahol a kék, illetve piros színek jelölik a különböző áramlási irányokat (ez látható az alábbi képen is).

Forrás: Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum
A színes áramlásvizsgálati mód használata még pontosabbá teszi a vizsgálatot

A terhesség 21. hetéig bezárólag minden kismamánál legalább egyszer szükség lenne a szív négyüregű síkban történő vizsgálatára. "Ezzel már a szívfejlődési rendellenességek körülbelül 50-60%-át fel lehetne ismerni. Ha minden nőgyógyászati centrumban és kórházban elvégeznék legalább az alap szívvizsgálatokat, az már önmagában is jelentősen javítaná az alacsony hazai szűrési arányt. Ehhez persze komoly szakértelemre van szükség, és itt már nem elégséges az ultrahangkészülék kezelésében szerzett alapvető jártasság" - mondta Lintner.

Már a 13-14. hét körül is elvégezhető a speciális szívultrahang

Ha a 21. terhességi hétig elvégzett ultrahangvizsgálatok szívfejlődési rendellenességre utalnak, akkor a kismamát speciális ultrahangra küldik. Ugyanez történik akkor is, ha a várandós hölgy magzatánál már eleve magasabb a szívrendellenességek kialakulásának esélye. A magas kockázati csoportba azok a kismamák kerülnek, akiknek családjában már előfordult hasonló probléma, illetve ha az anya egy korábbi magzatánál már jelen volt a szív valamely fejlődési rendellenessége. A kismama akkor is a magasabb kockázati csoportba kerül, ha olyan betegségben szenved, amely szívproblémákra hajlamosíthatja a magzatot (ilyenek lehetnek például a különféle immunológiai kórképek). Ha a magzatnál bármilyen más fejlődési problémát diagnosztizálnak, akkor szintén elküldik a kismamát egy részletesebb szívultrahangra.

A magzati szívultrahang-vizsgálat klasszikus időpontja ugyancsak a 18. és a 21. terhességi hét között, vagyis a második genetikai ultrahangvizsgálattal egy időben van. Újdonságnak számít ezen a területen, hogy ma már a 13. és a 14. terhességi hét között is elvégezhető a speciális szívultrahang. Az ultrahangos eszközök ehhez eddig nem voltak elég korszerűek, a legújabb technikai újítások azonban lehetővé teszik, hogy már ilyen fiatal magzati korban is vizsgálható legyen a szív.

Forrás: Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum
Már az alap ultrahangos vizsgálattal is felismerhető például, hogy négyüregű-e magzat szíve

"A korai szívultrahang még a 19. és a 21. hét között elvégzett vizsgálatnál is speciálisabb. Ez már tényleg csak azoknak javasolt, akiknél előzetesen felmerült, hogy problémák lehetnek a magzat szívével, vagy éppen az úgynevezett 12 hetes szűrésnél talált más eltérések indokolják ezt. Ilyen lehet például az átlagosnál nagyobb nyaki redő. A szívfejlődési rendellenességek egy nagy csoportját így már a 13. és a 14. terhességi hét környékén is fel lehet ismerni. De még ha ilyen korán elvégzik is a szívultrahangot, mindezt újra meg kell ismételni a 19. és a 21. hét között, mert vannak rendellenességek, amelyek jelenleg csak ekkor szűrhetőek biztonsággal" - mondta Lintner.

A magzati szív további vizsgálatai

A legjobb természetesen az, ha már a 13-14. terhességi hét környékén kiderül a probléma. A 19. és a 21. hét között erre újabb lehetőség adódik, ezután pedig már csak a 30-32. héten, illetve a 36. héttől kezdődően végeznek újabb ultrahangvizsgálatokat. Ilyenkor egy másik magzati szívvizsgálatot is elvégeznek. Ez az úgynevezett kardiotokográfia (CTG), amelynek során a magzati a szívfrekvenciát és annak időbeli változásait, valamint a méh fájástevékenységét ellenőrzik grafikus formában ábrázolva (ez két görbét jelent, amelyet a gép egy papírszalagra nyomtat).

A görbék jellemzői megmutatják, hogy a méhlepény kellő oxigénnel látja-e el a magzatot. A húszperces vizsgálat során a kismama hasára egy puha pánttal két érzékelőt rögzítenek, amelyek közül az egyik a szívműködést, a másik pedig a méhtevékenységet regisztrálja. A magzati szívműködésszám átlagértéke 120-160/perc, ami a magzatmozgásokat, illetve a méhösszehúzódásokat követően némileg felgyorsul. Nem észlelhető azonban ez a felgyorsulás, ha a magzat átmeneti vagy tartós oxigénhiányt szenved - a görbe rajzolata ilyenkor eltér a szokásostól.

A magzati szívultrahang-vizsgálatról az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum honlapján olvashatnak bővebb információkat: az összeállításból kiderül, hogy melyik kismamának javasolt a speciális magzati szívultrahang, vagyis pontosan kik tartozhatnak a magas kockázattal rendelkező csoportba.

* * *

A családtervezéstől a baba megszületéséig

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője vezeti végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok hamis tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.

(Hirdetés)