Károsak a magzatra az egyszerre szedett fájdalomcsillapítók

Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi kutatócsoport új eredményei alapján nem javasolt, hogy a várandósság alatt többféle fájdalomcsillapítót is alkalmazzunk egyidejűleg. Ez ugyanis összefügg a rejtettheréjűség fokozott kockázatával a születendő fiúgyermekben, ami később terméketlenséget vagy akár hererákot is okozhat.
Vágólapra másolva!

A nyugati országokban élő állapotos nők több mint fele szed enyhe fájdalomcsillapítókat, annak ellenére, hogy az orvosok a várandósság alatt általában nem javasolják a gyógyszerszedést. Amit bizonyos esetekben a szakemberek is biztonságosnak tartanak, az a paracetamol, az ibuprofen vagy az aszpirin külön-külön történő alkalmazása, elsősorban láz esetén. (A terhesség alatti gyógyszerszedésről ebben a háttéranyagban olvashatnak bővebben.)

A Human Reproduction című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány nemrég arra a következtetésre jutott, hogy a várandósságuk alatt többféle, enyhe fájdalomcsillapítót szedő nőknél nagyobb a kockázata, hogy a születendő fiúgyerek heréi nem szállnak le. Mindez azért jelenthet problémát, mert a rejtettheréjűség a férfi terméketlenség egyik kockázati tényezőjeként is ismert (a férfi eredetű meddőségről itt olvashatnak részletesebben). A rendellenesség ezen kívül a hererák kialakulásának kockázatát is megnöveli a későbbi években.

A vizsgálatban 834 dán és 1463 finn nőt kérdeztek ki róla, hogy milyen gyógyszereket szedtek a terhességük alatt, a fiúgyermekeknél pedig felmérték, hogy milyen mértékben szálltak le a heréik. A felmérés szerint azoknál a kismamáknál, akik egyidejűleg többféle enyhe fájdalomcsillapítót is szedtek, hétszer nagyobb volt a valószínűsége, hogy a megszületett fiúnál probléma adódik a herék leszállásával. A legérzékenyebb időszaknak a várandósság második trimesztere bizonyult: az ekkor szedett gyógyszerek 16-szorosára növelték a rejtettheréjűség kockázatát.

A kutatócsoport ezen kívül patkányokban is megvizsgálta, hogy milyen hatással van a hím utódokra, ha a kihordás ideje alatt fájdalomcsillapítókat kapnak az anyaállatok. A gyógyszerek éppen a hím nemi szervek kialakulásának idején csökkentették a tesztoszteron, vagyis a férfi nemi hormon szintjét. Az eredmények alapján szükséges lenne, hogy minden várandós megfelelő információkat kapjon a fájdalomcsillapítók helyes használatáról, hiszen a gyógyszerszedés jelenlegi, több mint 50%-os aránya meglehetősen magasnak tekinthető - írják a szerzők. A rejtettheréjűség gyakorisága a skandináv országokban átlagosan 2 és 9 százalék között van.

"A tanulmány ugyanarra hívja fel a figyelmet, amit a nőgyógyászok többsége már eddig is tanácsolt. A terhesség alatt lehetőleg csak akkor szedjen gyógyszert egy kismama, ha az valóban indokolt. A vény nélkül kapható gyógyszerek szedésének szükségességéről szintén minden esetben kérjék ki kezelőorvosuk véleményét" - mondta dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője.

"Azt is érdemes megjegyezni, hogy a gyógyszeres kezelés mellőzése sok esetben nagyobb veszéllyel járhat a kismamára és a magzatra nézve, mint az esetleges mellékhatások. Ilyen például a lázas állapot. Ha ilyenkor nem adunk lázcsillapítót, az jóval nagyobb valószínűséggel okozhat vetélést vagy koraszülést, mint amilyen eséllyel rejtettheréjűség alakulhat ki mellékhatásként. Fontos, hogy a tanulmányban csak több azonos vagy hasonló hatással rendelkező gyógyszer egyidejű alkalmazását vizsgálták, erre azonban csak igen ritkán van szükség a terhesség ideje alatt" - mondta a szakember.

* * *

A családtervezéstől a baba megszületéséig

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője vezeti végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok hamis tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.

(Hirdetés)