A méhben érzett illatok befolyásolják későbbi kedvenc ételeinket

Vágólapra másolva!
Egy egereken végzett új, átfogó tanulmány szerint az anya által fogyasztott élelmiszerek alapvető befolyással vannak a magzati agy fejlődésére. Az is kiderült, hogy az anya étrendje - a bevitt táplálék szaganyagain keresztül - befolyásolni fogja, hogy a születendő gyermek később milyen ételeket és italokat kedvel majd.
Vágólapra másolva!

A Colorado Egyetem kutatói vemhes és szoptató egereken vizsgálták, hogy milyen hatással van az anyaállat tápláléka az újszülött egerek szagérzékelésének fejlődésére. Az anyaállatok egyik csoportjának íztelen és szagtalan, a másik csoportnak pedig különféle aromákkal ízesített táplálékot adtak. Az újszülött állatok anyától történő elválasztását követően megmérték az agy azon területeinek méretét, amely a szagok feldolgozásáért felelős. (Az agy szaglásért felelős területeit szaglógumónak - latin szóval bulbus olfactorius nevezik. A csecsemők első évben zajló fejlődéséről itt olvashatnak.)

Azok az egerek, amelyeknek anyja a szülés előtt vagy után ízesített táplálékot kapott, jelentősen nagyobb szaglógumóval rendelkeztek, mint az íztelen étrenden tartott egerek utódai. A szagokra érzékenyebb újszülött egerek ezen kívül ugyanazt az étrendet preferálták, mint az anyjuk. A másik csoport kölykeinek ezzel szemben mindegy volt, hogy milyen táplálékot kaptak, egyik sem ízlett nekik jobban a másiknál - írja az egyetem sajtóközleménye.

Az újszülött egerek szagérzékelése egyértelműen az anyai diéta hatására változott meg: az agy szagérzékelő központjának fejlődésére a magzatvizen keresztül képesek hatni az illatanyagok. "Ez az első olyan kutatás, amely a táplálék illatanyagainak magzati agyfejlődésre gyakorolt hatását vizsgálta. A szoptatási időszakot szintén megvizsgáltuk, és ennek alapján feltételezhető, hogy az újszülöttek későbbi ízlését nemcsak a méhen belüli, hanem az anyatejjel történő táplálás is befolyásolja" - mondta Diego Restrepo, a coloradói egyetem munkatársa.

A kutatók szerint az eredmények vélhetően az emberekre is érvényesek, a két faj hasonló méhen belüli fejlődése miatt. Ha pedig így van, akkor a kutatás közegészségügyi jelentőséggel is bír. "Fontos, hogy a várandós asszonyok egészségesen táplálkozzanak, a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztást pedig a terhesség és a szoptatás alatt is kerüljék. Ha ugyanis az anya alkoholt fogyaszt, akkor gyermeke később maga is kedvelni fogja az alkoholos italokat - legalábbis a mostani eredmények alapján. A magzatok agyában eszerint már jól működik a szagmemória" - mondta Josephine Todrank, a tanulmány vezető szerzője.

Az eredeti közlemény a Proceedings of the Royal Society B folyóiratban jelent meg.

Kapcsolódó anyagunk:

Egy szintén egereken végzett korábbi tanulmány azt is kimutatta, hogy az anyák terhesség alatti étrendje jelentősen befolyásolja a magzatok génműködését. Az összefüggés egerek esetében már bizonyított, és feltehetően az emberekre is érvényes. A nőstény utódok érzékenyebben reagáltak az étrendbeli különbségekre, mint a hímek. Bővebben: Az anyák étrendje befolyásolja a magzat génjeit.

Miért érdemes már a családtervezés során is odafigyelnünk a táplálkozásunkra? Bővebb információk itt.

* * *

A családtervezéstől a baba megszületéséig

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője vezeti végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok hamis tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.

(Hirdetés)