Terhesgondozási csomag: az összes fontos vizsgálat egyben

Vágólapra másolva!
A terhesgondozás célja, hogy minden olyan kóros állapotot időben felismerjen az orvos, amely az anya, illetve a baba egészségét veszélyeztetheti. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban a leendő kismamák egy helyen is elvégeztethetik az összes várandóssági vizsgálatot, így biztosak lehetne benne, hogy magzatuknál a lehető legnagyobb szakértelemmel szűrik majd a különféle betegségeket. Erre a londoni székhelyű magzati gyógyászati alapítvány, a Fetal Medicine Foundation által kibocsátott szakvizsga jelent garanciát, amellyel az intézet összes orvosa rendelkezik.
Vágólapra másolva!

A terhesgondozás egy többféle vizsgálatból álló ellenőrzőfolyamatot jelent, amely a terhesség kezdeti heteitől a szülésig tart. A cél, hogy minél nagyobb biztonsággal kizárhatóak legyenek azok a betegségek, amelyek magzati korban még felismerhetők, a születés után azonban már nem gyógyíthatók. A vizsgálatsorozat egy koraterhességi ultrahangvizsgálattal indul a negyedik és a hatodik hét között, ezután pedig négyhetente követik egymást a vizsgálatok.

A tizenkettedik heti első genetikai ultrahangvizsgálat (más néven kombinált teszt) szükségessége ma már mindenhol általánosan elfogadott. A kromoszóma-rendellenességek szűrésében ez az egyik leghatékonyabb teszt, amellyel a Down-kór szűrésében ma már akár 98%-os pontosság is elérhető. A nagyfokú pontosság eléréséhez azonban a megfelelő ultrahangos készülékre, a megfelelő laborfelszereltségre és a megfelelő képzettségű szakembergárdára is szükség van.

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban mindez biztosított, hiszen mind az ultrahangos készülék, mind a laborok műszerei megfelelnek a mai legmodernebb elvárásoknak. Az intézetben használt ultrahangkészülék például három- és négydimenziós felvételek készítésére is egyaránt alkalmas. A három-, illetve a négydimenziós ultrahang használata elsősorban nem a könnyű értelmezhetőség miatt, hanem bizonyos elváltozások gyanújának felmerülésekor lesz szakmailag is indokolt. Ezek használatával sem lehet azonban teljes biztonsággal kiszűrni minden betegséget: léteznek olyan rendellenességek is, melyek éppen a kétdimenziós üzemmódban szűrhetőek ki könnyebben.

Mi a különbség a két- és a három, illetve a négydimenziós ultrahang között?

A két- és a háromdimenziós ultrahangkészülékek között az a különbség, hogy míg a hagyományos kétdimenziós vizsgálatok metszeti képeket mutatnak, addig a háromdimenziós ultrahangtechnika esetében nem egy-egy síkot, hanem síkok sorozatát dolgozza fel a készülék. A 3D ultrahangkészülékkel készített felvételeken a test felszíne úgy jelenik meg, mintha egy fényforrás világítaná meg, és inkább fényképre, mint hagyományos 2D ultrahangképre hasonlít. A négydimenziós ultrahang (valós idejű 3D) pedig azt jelenti, hogy mindezt valósidejű mozgásban láthatjuk.


Ultrahangos jogosítvány és FMF-szakvizsga

Ahhoz, hogy valaki felelősséggel tudjon véleményt mondani egy ultrahangképről, magas szintű elméleti tudásra, és megfelelő gyakorlatra van szükség. Az Ultrahang Társaság (MSZNUT) A, B és C típusú jogosítványt adhat a szűrővizsgálatokat végző orvosoknak, illetve szakasszisztenseknek - ez meghatározza azt is, hogy milyen szintű vizsgálatoknál mondhat véleményt az illető. A terhesség 16-18. hetében javasolt vizsgálatról például a legalább B típusú jogosítvány birtokosa adhat csak megalapozott véleményt.

Megemlítendő még az is, hogy az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum munkatársai a megfelelő ultrahangos jogosítványok mellett a londoni Fetal Medicine Foundation (FMF) szakvizsgájával is rendelkeznek. Az alapítványnak igen komoly minőségellenőrzési gyakorlata van, ami annak köszönhető, hogy digitális formában tárolt adatbázissal rendelkeznek az ultrahangos mérési eredmények átlagairól. A világ több intézetéhez hasonlóan a géndiagnosztikai centrum munkatársai is rendszeresen kiküldik az általuk mért adatokat, a londoni szakemberek pedig összevetik ezeket a saját adatbázisukkal. Ha a mért adatok valamelyike kívül esne a várható, átlagos mérési tartományon, a mérést végző szakember hamarosan hiteles visszajelzést kap arról, hogy valahol pontatlanságot követett el. Az ellenőrzési folyamattal kizárható, hogy rendszeresen ismétlődjön egy adott hiba, a vizsgálati eredmények pedig továbbra is szinte száz százalékosan megbízhatóak maradjanak.

A minőségellenőrzés fontosságát a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság is felismerte. A társaság a tavalyi, 2009-es kongresszusát követően olyan szakmai állásfoglalást adott ki, amely a nagy pontosságú méréseket igénylő kromoszóma-rendellenességek szűrését az FMF-vizsgához köti.

Terhesgondozási csomag: az összes vizsgálat egy helyen

A fentieket figyelembe véve látható, hogy milyen előnyökkel bírnak a megfelelő szakmai és műszaki háttérrel elvégzett terhesgondozási vizsgálatok. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban már egységes "csomagban" is elérhető mindez, nem kell tehát többféle orvoshoz és többféle kórházba mennünk. A csomag a koraterhességi ultrahangvizsgálattól kezdődően az összes ajánlott vizsgálatot magában foglalja, egészen a szülésig, amelynek levezetését viszont nem tartalmazza. A csomag ára 240 000 forint, amely három részletben is fizethető.

Érdeklődni az [email protected] e-mail címen vagy a (+36 1) 201-2194-es és a (+36 1) 224-5442-es telefonszámokon lehet. Természetesen személyesen is szívesen adunk felvilágosítást, ha ellátogat hozzánk: intézetünk Budapesten, az Istenhegyi út 29-31. szám alatt található (a térképhez és a megközelítési lehetőségekhez kattintson ide!).

(X)