Miért undorodik a terhes kismama egyes ételektől?

Vágólapra másolva!
Közismert tény, hogy a terhes kismamák undorodni kezdenek bizonyos korábban kedvelt élelmiszerektől, ugyanakkor ellenállhatatlan vágyat éreznek egészen bizarr táplálékok iránt. A kutatók régóta keresik a jelenség okát, és az utóbbi években egyre elfogadottabbá válik az a magyarázat, hogy a változások a magzat és az anya életének védelmét szolgálják.
Vágólapra másolva!

"Korábban csokit ettem csokival, most meg rá se tudok nézni" - mesélte egyik terhes ismerősöm. Sokan a hústól vagy a kávétól undorodnak meg. Ezek mind a terhesség első trimeszterére jellemző változások közé tartoznak, amelyekről bővebben itt olvashat.

Mi célt szolgálhatnak ezek a drasztikus változások? A terhesség alatt, de különösen annak első harmadában a kismama immunrendszere elég erős gátlás alá kerül. Az immunválasz elnyomásának fő oka, nehogy az anyai szervezet kilökje a testében fejlődő, részben idegen genetikai állományú lényt, a magzatot. Az immunrendszer elnyomása azonban sebezhetőbbé teszi az anyát és a magzatot is a kórokozók támadásával szemben. Őseinknél különösen nagy veszélyt jelentettek a táplálék okozta fertőzések az első trimeszterben. Ma már ugyan kisebb az élelmiszer okozta fertőzések veszélye, ennek ellenére fennmaradt ez a korai adaptáció.

A terhes nők többsége a hústól undorodik

A védekezési elméletet erősíti, hogy a terhes nők jelentős része erős ellenszenvvel viseltetik a húsok (a húsok okozhatják a legtöbb élelmiszer eredetű fertőzést), a fűszeres ételek (egyes fűszereknek, például a petrezselyemnek, méhösszehúzó, így vetélést kiváltó hatása lehet), a kávé és a csokoládé (mindkettő teratogén hatású, azaz károsíthatja a magzat fejlődését) iránt.

Azt, hogy az élelmiszerundor és az anyai immunrendszer állapota (azaz az anya és a magzat sebezhetősége) között összefüggés van, egy webes felmérés is alátámasztja, amely az Evolution and Human Behavior szaklapban jelent meg. Három amerikai kutató, Daniel Fessler, Serena Enga és David Navarrete 496 terhes nővel töltetett ki egy kérdőívet. A kutatók összehasonlították a terhesség első trimeszterében lévő nők válaszait a terhesség későbbi szakaszában lévő nőkéivel.

Az értékeléskor kiderült, hogy az első trimeszterben lévő kismamák undorküszöbe jóval alacsonyabb, mint a terhesség későbbi szakaszában lévő nőknek. Különösen erős volt a bizonyos táplálékokkal szemben mutatott undor. Tehát az undorodás mértéke összefügg az immunrendszer erősségével (a második és a harmadik trimeszterben már jóval kevésbé gátolt az immunválasz, mint az első trimeszterben).

***

A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője kalauzolja végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.