Elhagyhatja a kórházat és hazatérhet otthonába csütörtökön a Magyarországon eddig a legkisebb súllyal világra jött koraszülött.

Az immár öthónapos Szebasztián a terhesség 23. hetében, csupán 380 grammal született a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A kisfiú egészséges, jelenleg 2200 gramm súlyú - tudatta közleményben az intézmény az MTI-vel.

A világon mindössze 97, négyszáz gramm alatti súllyal született babát sikerült megmenteni. A németországi Göttingenben 2009-ben 275 grammal született és életben maradt egy türingiai kisfiú. Orvosai szerint akkoriban ő volt a világ legkisebb kisfiúja. Előtte csak három kislány született még kisebb súllyal.

Háttéranyag: a magzat méretéről, vizsgálatáról lásd részletesen ezt az összefoglalót.

Forrás: MTI

Magyarországon minden nyolcadik-tízedik gyermek idő előtt jön világra, és évente 6500 újszülött kezdi életét az intenzív osztályon. Az ilyen babáknak életük során nagyobb az esélyük a hallás- és látáskárosodásra, a cukorbetegségre, illetve az idegrendszeri- és vérnyomásproblémák kialakulására.

A kis súlyú koraszülöttek halálozási aránya az utóbbi években sokat javult. Az 1000 gramm alatti újszülöttek túlélése az 1980-as években még csupán tíz százalék volt, ez mára több mint kilencven százalékos lett.

Forrás: MTI