Csodaszámba menő esetnek tartják a méhen kívüli terhesség utáni szülést

Vágólapra másolva!
A méhen kívüli terhesség egyik ritka formája, amikor a megtermékenyített petesejt a hasüregben tapad meg, és ott indul fejlődésnek az embrió. Ilyenkor nagy a veszélye, hogy a babát tápláló lepény valamilyen létfontosságú szervhez tapad, és ez akár az anya életébe is kerülhet. Mégis van, aki vállalja ezt a kockázatot, hogy megmentse a gyermeke életét. Ez történt egy 27 éves arizonai kismamával is.
Vágólapra másolva!

Méhen kívüli terhesség minden hatvanadik esetben fordul elő. Ilyenkor a megtermékenyített petesejt nem jut el a méhbe, és ezért valahol máshol, leggyakrabban a petevezetékben tapad meg, ami egy igen veszélyes állapot, és gyors beavatkozást igényel. Amennyiben az embrió már nem él, dönthet úgy is az orvos, hogy a női szervezetre bízza a regenerálódást.

Amennyiben az embrió még él, és a gyógyszeres kezelés nem hatásos, az érintett petevezeték eltávolítása válik szükségessé, hogy elkerüljék a petevezeték megrepedését, mert ez súlyos belső vérzést okozhat. Ezért ajánlják az orvosok, hogy amint felmerül a terhesség gyanúja, végezzenek ultrahangvizsgálatot a méhen kívüli terhesség kizárása érdekében.

Ritka esetben előfordulhat az is, hogy a megtermékenyített petesejt kikerül a hasüregbe, majd egy alkalmas szövethez tapadva képes beágyazódni, és a terhesség fejlődésnek indulhat. Ez is veszélyes, hiszen ha a babát tápláló lepény valamilyen létfontosságú szervhez tapad, az akár az anya életébe is kerülhet. Vannak azonban dokumentált esetek olyan hasüregi terhességekről, amikor a magzat életben maradt. Az anyai halálozás az ilyen esetekben 0,5-18 százalék között mozog, ami egyes esetekben még olyan vállalható kockázatot jelent, amellyel az anya megmentheti a gyermeke életét.

Ez történt egy 27 éves arizonai kismamával, Nicky Sotóval. A terhesség tizennyolcadik hetében vette észre a nőgyógyásza, hogy a baba a méhen kívül fejlődik. Rögtön egy specialistához küldték, aki nem tudta megállapítani, pontosan hol van a baba, illetve hol történt a megtapadás. A pár öt évig küzdött a teherbe esésért, és végül úgy döntöttek, hogy az anya folytatja a terhességet, habár senki sem biztatta őket, hogy a baba életben marad. Ha megszakították volna a terhességet, elképzelhető, hogy el kellett volna távolítani a méhet, akkor pedig soha többé nem lehetett volna gyereke a nőnek.

Ezt követően hónapokon keresztül kórházban kellett feküdnie, míg végül a 32. terhességi héten, császármetszéssel megszületett a kisfiú, Azelan Cruz Perfecto. Az anya orvosai szerint valóságos csoda, hogy méhen kívüli terhességet követően végül egészséges baba született, és az anya is jól van. A császármetszés során kiderült, hogy a terhesség nem érintett semmilyen létfontosságú szervet, a lepény a méh külső felszínén tapadt meg. A baba kis súllyal született ugyan, de nagyobb komplikáció nem merült fel a születését követően.

Cikkajánló

Forrás: Northfoto

iStockPhoto

Forrás: AFP

Tizenkét lépés az egészséges
terhességhez vezető úton

Szex a terhesség alatt

Sportolás a terhesség alatt





***

A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője kalauzolja végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.