Így változtatja meg a szülés és a szoptatás az anya agyát

Vágólapra másolva!
Valószínűleg nem lepi meg az édesanyákat az a közelmúltban megjelent tanulmány, amely tudományosan is igazolta, hogy a szoptatás erősíti a köteléket anya és gyermeke között. A Journal of Child Psychology and Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmány ennek okára is rávilágít: a szoptató anya agyában olyan változások mennek végbe, amelyek hatására fogékonyabb lesz a baba sírására, mint nem szoptató társai.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a szoptatáskor megváltozó agyműködés miatt az anyák nagyobb érzékenységgel fordulnak gyermekük felé.

Az amerikai National Institute of Mental Health kutatója, Pilyoung Kim és kollégái 17, a közelmúltban szült anyát vizsgáltak, akik közül kilencen szoptattak, nyolcan pedig tápszerrel etették gyermeküket. A szülés után 2-4 héttel az anyák agyát funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálattal (fMRI) tanulmányozták, miközben saját gyermekük és más csecsemők sírását kellett hallgatniuk.

A kutatás kiegészítéseként otthoni környezetben is megfigyelték az anyákat és 3-4 hetes babáikat; azt vizsgálták, hogy mennyire érzékenyek és gyengédek az anyák gyermekeikkel, hogyan reagálnak jelzéseikre, mennyire pontosan éreznek rá a kicsi szükségleteire.

Mind a szoptató, mind pedig a tápszert adó anyák esetében az agy bizonyos területein fokozott agyi tevékenységet lehetett kimutatni a csecsemősírás hallatán, azokhoz képest, akiknek nem volt gyerekük. A szoptató anyák agya azonban több területen is jóval nagyobb aktivitást mutatott, többek között a felső frontális tekervényben, a csíkolt testben (striatumban) és az amygdalában.

Az empátiával kapcsolatos agyterületek nagyon aktívak lesznek

A vizsgált agyi területek (a felső frontális tekervény és az amygdala) többek között az empátia kialakulásáért felelősek. Ez arra utal, hogy a szoptató anyáknál tapasztalt megnövekedett agyi aktivitás hozzájárulhat a gyermek érzéseinek pontosabb megértéséhez, és a helyes válaszok megtalálásához.

Mindenképpen további kutatásra van azonban szükség ahhoz, hogy pontosan megértsük a szoptatás és az erre adott agyi válaszok közötti összefüggést, hangsúlyozta a kutatás vezetője. Ha sikerül jobban megismernünk ezt az összefüggést, talán megérthetjük, miért okoz gondot egyes anyáknak a gyermekükkel érzelmi kötődést kialakítani, és könnyebben segíthetünk ezekben a helyzetekben.