Milyen alvási póz ajánlott leginkább a várandósoknak?

2011.07.04. 06:03

Egy kis esetszámú vizsgálat alapján felállított elmélet szerint azok a várandósok, akik a bal oldalukra fordulva is alszanak a terhességük utolsó napján, felére csökkentik annak a kockázatát, hogy a baba halva születik. A vizsgálat során azt is kimutatták, hogy magasabb volt a halva szülés kockázata azoknál, akik napközben is rendszeresen aludtak, illetve azoknál, akik többet aludtak éjszaka a terhesség utolsó hónapjában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint a világon évente több mint két és fél millió csecsemő születik holtan, naponta körülbelül 7200 újszülött, akik túlnyomórészt a harmadik világ országaiban jönnek a világra. A fejlett országok közül az egyik legrosszabb statisztika az Egyesült Királyságot jellemzi: 2009-ben több mint 4000 csecsemő született halva, és közülük 1200-an a 37. terhességi hét után.

A statisztikákból az is kiderül, hogy a fejlett országokban tízszer több csecsemő születik halva, mint ahányan bölcsőhalál áldozatai lesznek. Továbbá háromszor annyi halva született magzat van, mint ahány Down-szindrómás - az utóbbi szűrésére már kiterjedt szűrőprogramok állnak rendelkezésre.

Romlik a magzat vérellátása, ha az anya huzamosan a hátán vagy a jobb oldalán fekszik

British Medical Journal (BMJ) orvosi szaklapban ismertetett kutatásban az új-zélandi Aucklandi Egyetem szülészeti és nőgyógyászati tanszékének munkatársai azt vizsgálták, milyen tényezők befolyásolják a halva születés kockázatát.

A tanulmány szerint a magzat vérellátása romlik, ha az anya huzamosabb ideig a hátán vagy a jobb oldalán fekszik: a halva születés esélye két ezrelékről négy ezrelékre nő, ha az anya csak a jobb oldalán alszik.

A kutatók a következtetéseiket kevés várandós kikérdezése alapján vonták le, és a tanulmány szerzőinek mindenképpen meg kell ismételniük több nő bevonásával a vizsgálatot, mielőtt bármilyen új javaslattal állnának elő a terhes nők számára. Valójában egy új hipotézisről van szó, ami azt jelenti, hogy a téma további vizsgálatokat igényel. Amennyiben a további vizsgálatok megerősítik az eddigi eredményeket, akkor egy egyszerű, természetes és olcsó megoldás kínálkozik a halva születések számának csökkentésére.

Alvási szokások, horkolás, alvási testhelyzet - részletesen az eredményekről

A kutatók 155 olyan nővel készítettek interjút az új-zélandi Aucklandben, akik 2006 és 2009 között halott csecsemőt hoztak a világra a terhesség 28. hete után. Az eredményeket 310, élő csecsemőt szülő nő adataival hasonlították össze. Az interjúkérdések részletesen kitértek a nők alvási szokásaira, az alvási pozíciókra, hogy milyen gyakran ébredtek fel éjjel és hányszor mentek ki vécére a terhesség utolsó hónapjában, hetében, illetve az utolsó éjjelen. Kérdezték őket arról is, hogy horkoltak-e, és hogy mennyire voltak aluszékonyak ezekben az időszakokban.

A horkolás és a napközbeni aluszékonyság nem befolyásolta a terhesség kimenetelét. Szignifikáns összefüggést találtak azonban a napközbeni alvás, valamint a hosszabb éjszakai alvás és a késői halva születés között. Azok a nők, akik csak a hátukon vagy a jobb oldalukon aludtak a terhességük utolsó napján, szintén gyakrabban szültek halott csecsemőt. Azoknál a nőknél, akik egyszer, vagy egyszer sem mentek a vécére a szülés előtti éjjel, szintén nagyobb volt a halva szülés kockázata, mint azoknál, akik gyakrabban látogatták a mosdót.

A kutatási eredményekre való reakcióként a British Medical Journalben megjelent vélemény szerint bármilyen egyszerű megoldás kívánatos volna, amellyel csökkenteni lehetne a halva szülések számát. Azonban Lucy Chappell, a King's College London előadója szerint csak az előzetes vizsgálatokat figyelembe véve egyelőre korai volna bármilyen konkrét ajánlással előállni a várandós nők számára.

Cikkajánló

Forrás: Northfoto

iStockPhoto

Forrás: AFP

Tizenkét lépés az egészséges
terhességhez vezető úton

Szextippek várandósan

Sportolás a terhesség alatt***

A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője kalauzolja végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.KAPCSOLÓDÓ CIKK