Augusztustól recept nélkül is kapható az esemény utáni tabletta

Vágólapra másolva!
Magyarországon óránként átlagosan hat terhesség-megszakítást végeznek, egyre nagyobb arányban 13-18 éves lányokon. Ezért a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság, amelynek egyik fő célkitűzése az abortuszok visszaszorítása, üdvözli azt a könnyítést, hogy az esemény utáni tablettákhoz augusztustól már vény nélkül is hozzá lehet jutni a patikákban.
Vágólapra másolva!

Augusztus elsejétől a 16 év feletti nők már itthon is vény nélkül vásárolhatnak esemény utáni tablettát.

Így az Európai Unió 27 országa közül már csak 6 tagállamban (Lengyelországban, Lettországban, Máltán, Németországban, Olaszországban és Romániában) vénykötelesek a sürgősségi fogamzásgátló tabletták. Legutóbb, 2011 elején Írországban törölték el a tabletták vénykötelességét.

"Azonban tisztában kell lenni azzal, hogy a készítmény hatékonysága az idő elteltével folyamatosan csökken. Az esemény utáni tabletta 72 órán belül fejti ki hatását, de a nem kívánt terhesség megelőzése annál valószínűbb, minél előbb veszi be a felhasználó a készítményt. Az első 24 órában 95 százalékos, a másodikban 85 százalékos, míg a harmadik napon 58 százalékos valószínűséggel kerülhető el a terhesség a tabletta alkalmazásával" - áll a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság sajtóközleményében.

A társaság álláspontja szerint a tablettának nincs semmilyen káros hatása a magzatra, a már kialakult terhességet nem szakítja meg, így sokak hiedelmével ellentétben nem "abortusztablettaként" funkcionál. "A tabletta csupán a peteérést gátolja, a kialakult terhesség beágyazódását nem akadályozza meg" - olvasható a sajtóközleményben.

A hazai nőgyógyászok tapasztalatai szerint a terhességek közel fele nem tervezett, és ezek mintegy 50 százaléka nem kívánatos, ezért többnyire művi abortusszal zárul. Ez messze nagyobb veszélyt jelent a nőre nézve, mint a sürgősségi fogamzásgátló tabletta szedéséből származó esetleges mellékhatások.