Oda kell figyelni a babák sófogyasztására

Vágólapra másolva!
Brit kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a bevitt nátrium mennyiségét jelentősen csökkenteni kell a csecsemőknél. Magyarországon még nem volt ilyen vizsgálat, de valószínű, hogy nálunk is túl sok sót fogyaszt a babák egy része.
Vágólapra másolva!

A Bristoli Egyetem kutatói megállapították, hogy a nyolc hónapos brit csecsemők 70 százaléka a javasoltnál jóval több sót (nátrium-kloridot) fogyaszt, mivel étrendjükben rendszeresen szerepelnek a sóban gazdag feldolgozott élelmiszerek (például különféle szószok, élesztőkivonat, paradicsomos bab vagy konzervspagetti). Többen ráadásul rendszeresen kapnak az anyatejnél vagy a tápszernél sokkal több sót tartalmazó tehéntejet is, amelynek fogyasztását az orvosok egyéves korig egyáltalán nem javasolják. A magas sóbevitel károsíthatja a fejlődésben lévő vesét, és hatással lehet a gyermek jövőbeli táplálkozási szokásaira is, azaz felnőttként is nagy valószínűséggel sósan fog étkezni.

A nyolc hónapos csecsemők (összesen 1178) étkezési szokásait vizsgáló kutatás megállapította, hogy a gyermekek többsége 3-4 hónapos korában kapott először szilárd ételt, és 8 hónapos korára a sófogyasztás akár már több mint duplája volt a korcsoportban megengedettnek (ez egyéves korig maximum 400 mg nátrium naponta). Ezek a csecsemők jelentős mennyiségű kenyeret fogyasztottak (sokszor valamilyen szósszal ízesítve), folyadékként pedig rendszeresen kaptak tehéntejet, amely deciliterenként 55 mg nátriumot tartalmaz, míg ugyanennyi anyatej csak 15 mg-ot, a tápszer pedig 15-30 mg-ot. Nagy-Britanniában a gyermekek és felnőttek által elfogyasztott sómennyiség zöme az élelmiszerek feldolgozásakor kerül az ételbe; ehhez képest elenyésző a főzéskor vagy az ételek elfogyasztásakor elhasznált só mennyisége. A tanulmány a European Journal of Clinical Nutrition szaklap online kiadásában jelent meg.

Nógrádi Katalin, az [origo] dietetikusa a hírrel kapcsolatban elmondta: Magyarországon még nem végeztek a bristolihoz hasonló reprezentatív, a só (nátrium) fogyasztásával kapcsolatos felmérést a nyolc hónapos csecsemők körében. Az elmúlt években, évtizedben védőnők, dietetikusok saját területükön, a körzetükben szülőkkel történő beszélgetések alapján vontak le következtetéseket. Ezek a felmérések kis területen történtek, és az eredmények az mutatják, hogy a megkérdezettek között sok olyan anya van, aki már 6-8 hónapos kortól az alacsony nátriumtartalmú bébiételek mellett a családi közös ételből is megkínálja a csecsemőt. Ebben az esetben - a magyar táplálkozási szokások ismeretében - valószínű, hogy az ajánlott 400 mg/nap fölé emelkedik a nátriumbevitel. 8-12 hónapos korban jelentősen megnő a családi ételből etetett csecsemők száma, így a sófogyasztás, a nátrium bevitele is.