Kezdődik az iskola, csúcson a császármetszés Kínában

Vágólapra másolva!
Mivel Kínában az augusztus 31-e után született gyerekek számítanak évvesztesnek, és a családok igyekeznek minél korábban iskolába küldeni a gyerekeket, a programozott császármetszések száma drasztikusan megugrott augusztus végén az országban - adta hírül a kínai állami média.
Vágólapra másolva!

Csakúgy, mint korábban Magyarországon is, az augusztus 31-e után született gyerekek Kínában évvesztesnek számítanak, azaz kortársaiknál egy évvel később, már csaknem hétévesen mehetnek iskolába.

Sok kínai szülő nagy jelentőséget tulajdonít az oktatás minél korábbi megkezdésének, igyekeznek a lehető leghamarabb iskolába adni a gyerekeket, ezért az augusztus 31-e előtti napokban évek óta kiugróan magas a programozott császármetszések száma az országban.

Bár országos statisztikák nincsenek, a helyi lapokban országszerte több kórház adott hírt a szülések számának markáns növekedéséről. Fujian déli tartomány egyes településein a császármetszések száma 50 százalékkal növekedett a császármetszések egy napra jutó átlagos számához viszonyítva.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a kelet kínai Zhanjiangban például augusztus 29. és 31. között 30 császármetszést végeztek, és csupán 12 nő szült természetes úton.

Kínában az újszülöttek 50 százaléka császármetszéssel születik, az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a császármetszés aránya az ázsiai országban a legmagasabb a világon.