A jövőt mutatják a terhesség alatti komplikációk

2011.09.23. 11:31

A terhesség és a szülés során fellépő komplikációk megmutatják, hogy az anya milyen betegségekre lehet fogékony az élete során, ezért ennek az időszaknak az elemzése jó lehetőség arra a nők életében, hogy korán felismerjék a később kialakuló krónikus betegségek kockázatát. A megelőzésben fontos szerepe van az életmódnak és a szoptatásnak is.

 

A várandós nő kórtörténete alapján következtetni lehet a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a lipidanyagcsere zavarainak kockázatára. Ezek a kórképek általában csak jóval később válnak felismerhetővé a nő élete során. A várandósság és a szülés időszakának elemzése azonban már jóval a tünetek megjelenése előtt figyelmeztet. Így nagyobb hangsúlyt lehet fektetni a megelőzésre, ami javíthatja a későbbi életminőséget és csökkentheti a betegség kialakulásának esélyét, illetve a tünetek mértékét - mondta George R. Saade, a Texasi Egyetem szülész-nőgyógyász professzora és az amerikai Anya-magzat Orvostudományi Társaság (Society for Maternal-Fetal Medicine) elnöke a társaság ülésén tartott előadásában.

Szív- és érrendszeri betegségeket előrejelző komplikációk

Egy norvég kutatás, melyet 15 ezer nő bevonásával végeztek, rámutat arra, hogy a terhesség alatt fellépő magas vérnyomás előrejelzi a később jelentkező szív- és érrendszeri betegségek és egyes anyagcsere-betegségek kialakulásának fokozott kockázatát.

A terhességi mérgezés (preeklampszia) az egyik leggyakoribb komplikáció a terhesség során, melynek első tünete, a vérnyomás hirtelen növekedése, legtöbbször a 20. terhességi hetet követően jelentkezik. Azoknál az anyáknál, akiknél terhességi mérgezés alakult ki, kétszeres az esélye, hogy később szív érrendszeri panaszaik, magas vérnyomásuk lesz.

A terhes nők mintegy 10 százalékánál lép föl terhességi cukorbetegség, ami előrejelzi a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát az anyánál, különösen, ha az anya testtömegindexe is meghaladja a normál értékeket.

A szülés körüli komplikációk közül a koraszülés valószínűsíti a szív- és érrendszeri betegségek, az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát az anyánál.

A késői halvaszülés és azok az esetek, amikor a magzat súlya elmarad a várhatótól szintén fokozott kockázatot jelentenek a szív- és érrendszeri betegségekre és bizonyos vesebetegségekre.

A terhesség alatti fokozott súlygyarapodás is figyelmeztető jel lehet. A nagymértékű súlygyarapodás következtében gyakoribbak a terhesség és a szülés alatt fellépő komplikációk is. Az általános egészségi állapotot is kedvezőtlenül befolyásolja, ha az anya nem tud lefogyni a szülést követő időszakban.

A szoptatás csökkenti a nő emlő- és petefészekrák kockázatát

A terhesség és a szülés alatt fellépő komplikációk ismeretében egyéni kockázatelemzést lehet végezni, és ez alapján lehetőség van egy egyénre szabott megelőzési stratégia kigondolására. Nemcsak közvetlenül a szülést követő rövid, néhány hetes időszakban szükséges a fokozott odafigyelés. Hosszú távú életmódbeli változások, a mozgás, a rendszeres sportolás, az egészséges étkezési szokások sokat javíthatnak az esélyeken és a későbbi betegségek lefolyásán.

Az amerikai Anya-magzat Orvostudományi Társaság elnöke szerint fontos a szoptatás támogatása is. A szoptatás jótékony hatását az anya egészségére sokszor nem hangsúlyozzák eléggé. Nemcsak a baba egészsége szempontjából lényeges ugyanis az anyatejes táplálás, de az anya is számos formában részesül a szoptatás előnyeiből, aminek különösen nagy jelentősége lehet a terhességi komplikációk miatt fokozott kockázatú anyák esetében. A szoptatás segít az anyának, hogy gyorsabban visszanyerje eredeti súlyát, ami az elhízásra hajlamos nőknél fontos szempont. A szoptatás csökkenti továbbá az emlőrák és a petefészekrák kialakulásának a kockázatát, és egyes források szerint kedvezően befolyásolja a hangulati betegségek alakulását is.

Az amerikai szakember szerint minden valaha szült nőbeteg esetében hasznos lehet, ha a kezelőorvos áttekinti a beteg terhességével kapcsolatos orvosi információkat. Ha pedig valakinél terhességi komplikációk léptek fel, érdemes rendszeresen ellenőriztetnie a vérnyomását és az anyagcsere-profiljait, elsősorban a cukor- és zsíranyagcseréjét.

A szakemberek reményei szerint a jövőben olyan, vérből kimutatható biomarkereket (jelzőmolekulákat) sikerül majd azonosítani, amelyek változó értékei a terhesség alatt felhívhatják a figyelmet egyes betegségek rizikójára, segítenek kiszűrni azokat, akiknek a leginkább szüksége van rendszeres kontrollvizsgálatokra. Ilyen fehérjék lehetnek egyes gyulladásos folyamatokra utaló markerek, például a C reaktív protein, melynek mennyisége megemelkedik a szívkoszorúér betegség és a terhességi mérgezés esetében is.

Cikkajánló

Forrás: Northfoto

iStockPhoto

Forrás: AFP

Tizenkét lépés az egészséges
terhességhez vezető úton

Szextippek várandósan

Sportolás a terhesség alatt

 

***

A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője kalauzolja végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.

KAPCSOLÓDÓ CIKK