Bizonyították, hogy egy ritmusban ver az anya és a baba szíve

Vágólapra másolva!
A legújabb kutatások szerint egy anya és a csecsemője egymásra hangolódásának egyértelmű élettani jelei vannak: szó szerint együtt dobban a szívük.
Vágólapra másolva!

Anya és gyermeke képes a szívverését milliszekundumos pontossággal szinkronizálni - állapították meg izraeli kutatók negyven anya és háromhónapos csecsemőik vizsgálata alapján.

A kísérletben részt vevő anya-gyerek párokat egymással szemben ültették le, és a mellkasra helyezett elektródákkal vizsgálták a szívverésüket. Amint szeretetteljesen egymásra néztek és gügyögtek egymásnak, szinte rögtön egy ritmusban kezdett verni a szívük.

Ez csak abban az esetben működött, ha saját gyermekről volt szó, idegen anya gyermekével ez a kapcsolat nem alakult ki. A hatáshoz mosolyra és más pozitív szociális viselkedés megjelenésére volt szükség. Az izraeli kutatók eredményeikről az Infant Behavior and Development folyóirat decemberi számában számoltak be.

A kutatók feltételezik, hogy amikor az emberek utánozzák egymás arckifejezéseit, olyan agyterületek aktivizálódnak, melyek a szívműködést is befolyásolják. Az anya és babája közötti összhang nem csupán néhány szívverés erejéig hat. Ugyanez a kutatócsoport korábban kimutatta azt is, hogy azok a babák, akik csecsemőként nem tudnak összehangolódni az anyjukkal, tizenévesként kevésbé lesznek empatikusak, mint szerencsésebb kortársaik.

Azok, akiknek a korai érzékeny időszakban nem volt lehetőségük az anyával való szoros kontaktus megtapasztalásra - például mert koraszülöttek voltak vagy édesanyjuk szülés utáni depresszióban szenvedett - nagyobb eséllyel vész el vagy gyöngül ez a szociális képesség.

Más emlősöktől eltérően az embernél a fizikai érintésen túl a látáson keresztül megvalósuló szociális összehangolódás is befolyásolja a kötődés kialakulását.