A túl sok szex is nehezítheti a teherbeesést

Vágólapra másolva!
A rendszeres, minden fogamzásgátló módszert nélkülöző együttlét egyre több párnál nem hozza meg a családalapítás örömét. A teherbeesési nehézségek hátterében alkati tényezők, korábbi betegségek, genetikai okok, és akár a túl gyakori szeretkezés is állhat.
Vágólapra másolva!

"A családtervezőknek körülbelül egyötödénél várható, hogy a várva várt más állapot egy éven belül nem jön létre. A párokon belül a férfiak és a nők szerepe ebben közel azonos. Az utóbbi időben gyakrabban fordul elő ugyanis spermaprobléma, mint teherbeesési nehézség, és ez a tendencia folytatódik" - mondja dr. Gasztonyi Zoltán szülész-nőgyógyász.

Nem érdemes halogatni a termékenységi vizsgálatot

A szakember szerint fontos, hogy ne vesztegessék az idejüket a családtervező párok. Ha eldöntötték, hogy szeretnének gyereket, akkor ne várjanak egy-két évet azzal, hogy orvoshoz forduljanak, jobb, ha minél előbb kiderül, ha valami probléma van. Ha valaki termékenységi probléma miatt ellátogat egy, a meddőség kivizsgálásával és kezelésével foglalkozó központba, akkor az esetek döntő többségében, (85-90 százalékban) tudnak rajta segíteni.

Ritkán előfordul az is, hogy a családtervezőknek csupán tanácsadásra van szükségük. Sokan például azt hiszik, hogy a gyakori, akár napi többszöri együttlét növeli a teherbeesés valószínűségét, holott ez felér egy fogamzásgátlással. Ilyen esetben ugyanis nem tud kellő mennyiségű és minőségű spermium termelődni, hogy a petesejt megtermékenyüljön. Épp ezért van az is, hogy a spermiumszámot úgy vizsgálják, hogy előtte minimum három nap szünetet kérnek a pártól házaséletükben. Ugyanígy lehet gátló tényező a túl ritka szeretkezés is, vagy ha nem a megfelelő időben vannak együtt - mondja Gasztonyi.

"Már a kórelőzmény felvételekor sok olyan fontos információhoz juthatunk, melyek birtokában megfelelően tervezett beavatkozásokkal, kezeléssel jelentősen növelhetjük a teherbeesés esélyét, valamint csökkenthetjük a várandósság és szülés alatt esetleg kialakuló szövődmények számát. A családi kórelőzmény felvételekor tájékozódunk többek között arról, van-e öröklődő betegség a családban. A cukorbetegség például - kezeletlenül - jelentős kockázati tényező, de a pajzsmirigybetegségek is jelenthetnek gondot" - mondja a szakember.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A teherbeesést akadályozó leggyakoribb férfi és női problémák

A kikérdezést követően az általános egészségi és a termékenységi állapot felmérése következik. A férfiaknál a spermakép hordozza a legfontosabb információt, ebből kiderül a családtervező férfi termékenységi állapota, azaz megfelelő számú, mozgású és alakú spermiumokkal rendelkezik-e. Amennyiben itt jelentős eltérés mutatkozik, andrológus szakember segítségét javasoljuk igénybe venni.

A nőknél az ébredési testhőmérséklet ciklusgörbéje vagy egy peteérés-ultrahang a ciklus közepén nagyon sokat elárul. Sokszor fordul elő ugyanis peteérési zavar, melynek hátterében gyakran hormonális tényezők állnak. Az elhúzódó gyulladásos betegségek - például kismedencei gyulladás - ugyancsak okozhatnak problémát, mert ezek a méhnyak csatornában lévő nyáknak a spermiumok számára való átjárhatóságát befolyásolják, a petevezetékek szűkületét, illetve elzáródását eredményezhetik- mondja a nőgyógyász.

Az elhízás és alkati tényezők is gondot jelenthetnek

A férfiak átlagos spermiumszáma most már köztudottan évtizedek óta csökken. Ennek valószínű oka a táplálékok nem megfelelő minőségén és a stresszen túl a környezetszennyezés lehet. Bizonyos anyagok önmagukban vagy lebomlásuk során (pl. mosószerek, vegyszerek, növényvédőszerek, rovarirtó szerek stb.) a talajba kerülve hormonszerű hatással rendelkeznek. Ezek az ivóvízbe kerülhetnek, vagy felszívódhatnak a növényekbe, amelyeket később táplálékként elfogyasztunk.

A kóros elhízás is okozhat teherbeesési nehézséget, ilyenkor gyakran pusztán a fogyókúra is segíthet. A családtervezésre éppen ezért úgymond már a gyerekkortól lehetne készülni, hiszen a gyermekkori táplálkozási szokások, az egészséges életmód egyaránt hatással vannak a felnőttkorra. A szülők felelőssége, hogy a gyermekük megfelelően táplálkozzon, mozogjon, egészségesen éljen - mondja dr. Gasztonyi Zoltán.

Az alkati tényezőkkel kapcsolatban tévedés ugyanakkor, hogy a méh formája, helyzete is befolyásolná a teherbeesés esélyeit, így például a hátrahajló méh problémás eset lenne. A nőgyógyász szerint ez önmagában nem jelenthet gondot, és nem is nehezíti meg a teherbeesést.

Előfordul, hogy a vizsgálatok során kiderül: sem a nőnél, sem a férfinél nem mutatható ki rendellenesség, csupán együtt nem sikerül gyermeket vállalniuk. Ennek egyik oka lehet, hogy a nő méhnyaknyákja tartalmaz olyan ellenanyagokat, melyek a férfi spermiumait nem engedik át. Ilyenkor segíthet az inszemináció, melynek során a férfitől nyert sperma tisztított sűrítményét helyezik fel közvetlenül a méhbe.

A férfiaknál legalább 72 nap, mire eredményt hoz a kezelés

Mindig a probléma jellege határozza meg, hogy a kezelés után mennyi idővel képes valaki teherbe esni. Ahhoz például, hogy egy alacsony spermiumszáma miatt kezelt férfi szervezetében kifejlődjenek a spermiumok, 72 nap kell. Nőknél a havi rendszerességű peteérésnek köszönhetően egy peteérés-serkentő kezelés már egy hónap elteltével, a következő ciklusban is hozhat eredményt. A tüszőérés ultrahang-vizsgálattal nyomon követhető.

A kóros elhízás kezelése már több időt igényel, ugyanis a fogyás ideális tempója havi 80 dkg - 1 kg. Nem szabad drasztikus fogyókúrát végezni, mert azzal izomszövetet, és nem zsírszövetet veszít a páciens, és a fogyás nem lesz tartós - mondja Gasztonyi.

Genetikai tényezők miatt nehezített teherbeesés

A nehezített teherbeesés hátterében állhatnak genetikai tényezők is. A szakemberek ezen tudnak a legkevésbé segíteni. Ha férfiaknál áll fenn kromoszóma-rendellenesség, akkor bizonyos esetekben a donor inszemináció (egy donor spermiumainak bejuttatása a méhbe) jöhet szóba.

Nők esetében kiderülhet például, hogy az illetőnek kromoszóma-rendellenesség, vagy más ok miatt születésétől hiányzik a méhe, vagy más, a reprodukcióban nélkülözhetetlen szerve. A teherbeesési nehézséget okozó genetikai problémákat - ha nem kiküszöbölhetetlen szervi hiányosság áll fenn - mesterséges megtermékenyítéssel az esetek egy részében át lehet hidalni, viszont fennáll annak az esélye, hogy a hibás génváltozatot a születendő gyermek is örökölni fogja, és felnőttként neki is mesterséges megtermékenyítéshez kell folyamodnia. Ennek okán valószínűsíthető, hogy a jövőben egyre több ilyen beavatkozásra lesz szükség - mondja a nőgyógyász.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ha más nem segít, jöhet a mesterséges megtermékenyítés

A testen kívüli megtermékenyítés és az embrió transzfer, vagyis a megtermékenyített petesejtnek megfelelő osztódási stádiumban a méh üregébe juttatása az utolsó dolog, ami a párok kezelésében szóba kerül. Ezt sok esetben megelőzi az időzített spermafelhelyezés, például, ha a relatíve alacsony, (kb. 5millió/ml feletti és megfelelő mozgású) spermiumszám okozza a nehézségeket, mert ilyenkor a spermát egy speciális tápfolyadékban centrifugába helyezve dúsítják, és a kapott sűrítmény bejuttatják a nő szervezetébe. Ez az intrauterin inszemináció, vagyis a spermasűrítmény felhelyezése a méh üregébe a petesejt tüszőből való kilökődésének idejében, amit általában gyógyszeresen váltunk ki. Leginkább csak akkor kerül rá sor, amikor sem a kipróbált tanácsok, sem a kezelések nem jártak sikerrel, vagy ha a fennálló probléma másként nem győzhető le. A beavatkozás sikeressége egyéntől is függ, nincs két egyforma eset - mondja dr. Gasztonyi Zoltán.

Kovács Gabriella

***