Mit jelez a baba vizeletének megváltozott szaga?

2012.04.11. 16:19

A kisbabák vizeletének kellemetlen szaga vészjelzés lehet az anyák számára. A szokásostól eltérő szagú vizelet jelezhet anyagcsere-betegséget, fertőzést, vagy akár veseproblémát is.

A vizelet fontos információkat hordoz a szervezet állapotáról. Kimutatható belőle például a cukorbetegség, húgyúti fertőzések, illetve gyulladásra utaló fehérjék is. De mikroszkóp nélkül, laikus édesanyák is felfigyelhetnek a baba egyes egészségi problémáira, ha megszagolják a nedves pelenkát. Az édeskés szagú vizelet például anyagcserebetegséget, vagy cukorbetegséget jelezhet.

Fontos, hogy az anyák ismerjék a babájuk mindennapos vizeletének szagát, hogy észrevegyék, ha megváltozik. Az egészséges babák vizelete is valamelyest kellemetlen szagú, hiszen tartalmaz ammóniát, karbamidot és más anyagcsere-végtermékeket. Jó tudni, hogy az első, reggeli vizelet lehet valamivel büdösebb az átlagosnál, mert koncentráltabb.

Ha a vizelet szaga szokatlan, érdemes végiggondolni, mennyit ivott aznap a kisbaba. Az erősebb szagú vizelet enyhe dehidratáltságra utalhat, ilyenkor gondoskodni kell a kisbaba számára megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről. A kellemetlen szagú vizelet arra is utalhat, hogy a baba nem megfelelő táplálékot kap, például étrendjében túl sok a fehérje - ilyenkor az elégtelen fehérjelebontás során keletkező ammónia teszi cípős szagúvá a vizeletet.

A nedves pelenka szagára különösen fontos odafigyelni, ha a baba lázas. Ha vizelete szaga kellemetlen, eltér a megszokottól, akkor érdemes mintát venni belőle és megmutatni a gyermekorvosnak, hogy azt megvizsgálva fény derülhessen egy esetleges fertőzésre. Egy sokáig kezeletlenül hagyott fertőzés veseproblémákat is eredményezhet.

A Pediatrics folyóiratban megjelent tanulmány rámutatott, hogy a kisbabák vizeletének szaga húgyúti fertőzést jelezhet.  A vizsgálatban 300, egy és három év közötti gyermek vett részt, akik épp lázasak voltak. A gyerekek 57 százalékánál, akiknek a vizelete a megszokottól eltérő szagú volt, húgyúti fertőzést állapítottak meg, míg azok körében, akiknél nem tapasztalták a vizelet szagának megváltozását, 32%-nál diagnosztizáltak fertőzést.

Húgyúti fertőzés úgy alakulhat ki a kisbabában, hogy a húgycsőbe bélbaktériumok kerülnek, melyek elszaporodnak. Ennek tudható be a vizelet szokatlanul kellemetlen szaga is. Bélbaktériumok a húgycsőbe a széklettel kerülhetnek, ezért is kell nagyon vigyázni például a kislányok pelenkázásánál, hogy mindig csakis a popsijukat elölről hátrafelé törölgetve tegyék őket tisztába.

Cikkajánló

Forrás: AFP

Forrás: AFP

Forrás: iStockphoto

Vitaminok és ásványi anyagok
jelentősége gyermekvárás időszakában

A második trimeszter

A szülés megindulása és szakaszai
KAPCSOLÓDÓ CIKK