Milyen veszélyeket rejt a cumisüveg?

Vágólapra másolva!
A legtöbb szülő nem gondolná, hogy a cumisüveg potenciális veszélyforrás. Pedig a cumisüvegek, cumik és csőrös poharak helytelen használata akár súlyos száj- és fogsérülést is okozhat - derült ki egy két évtizednyi adatot feldolgozó amerikai vizsgálatból. A baj könnyen megelőzhető: nem szabad megengedni, hogy a gyerek cumizás vagy ivás közben szaladgáljon.
Vágólapra másolva!

Sarah A. Keim, az Ohio állambeli Columbus Nemzeti Gyermekkórházának munkatársai két évtizednyi adatot feldolgozva azt találták, hogy 1991 és 2010 között az USA-ban több mint 45 ezer 3 év alatti gyereket kezeltek sürgősségi osztályon a felsorolt eszközök okozta sérülés miatt. A Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklapban megjelent cikk szerzői kiemelték, hogy a tényleges szám ennél sokkal nagyobb lehet, mivel a vizsgálatban csak olyan gyerekek adatai szerepelnek, akiket sürgősségi osztályon kezeltek. Feltehetőleg ugyanezek a tárgyak számos esetben okoztak kevésbé súlyos sérülést, amelyet a szülők, esetleg a gyerekorvos látott el.

A sérülések többsége 1 éveseknél történt, legtöbbször azért, mert a gyerek, szájában tartva valamelyik eszközt, elesett. A balesetek közel kétharmadát cumisüveg okozta, 20 százalékát cumi, 14 százalékukat pedig csőrös poharak. A leggyakrabban a gyerekek szája hasadt fel, illetve a foguk sérült, de előfordult sérülés a fejen, az arcon és a nyakon is.

Irány a gyereksebészet!

"Magyar összefoglaló adatok erre a típusú sérülésre vonatkozóan nincsenek, de nagyforgalmú gyermeksebészeti osztályokon évente 20 -30 ilyen sérült megfordul itthon is" - mondja dr. Schäfer József, a Bethesda Gyermekkórház Sebészeti Osztályának főorvosa.

Bár a mai cumisüvegek többnyire kemény műanyagból vannak, eséskor akár súlyos, kórházi kezelést igénylő sérülést is okozhatnak - mondja a gyermeksebész. "A szájnyálkahártya, a szájkörnyék, az ajakpír sérülése mellett a letört darab a légutakba jutva akár fulladást is okozhat, eltávolítása pedig néha endoszkópos vizsgálatot és eltávolítást is igényel. És mivel többnyire 1-2 éves korú vagy még kisebb gyermekekről van szó, a sérülések, sebek biztonságos ellátása, a szilánkok eltávolítása csak altatatásban történhet." A szakember hangsúlyozza: minden ilyen sérülést követően - még ha a gyermekre felügyelő felnőtt enyhe fokúnak ítéli is - tanácsos a gyermeksebészetre vinni a gyereket, ahol szakszerűen meg tudják vizsgálni.

Schäfer József tapasztalatai szerint a szájüregi sérülések jól gyógyulnak, a száj körüli, ajakpír- és arcsérülések után maradó hegek viszont még a legprecízebb sebészi ellátást követően is megmaradhatnak és esetenként kozmetikailag zavaróak lehetnek. A tejfogak sérülése pedig komoly fogászati problémát okozhat, nagyobb ütközés hatására a tejfog akár visszatolhatja a maradandó fogat a felső állkapocsba, akadályozva annak fejlődését.

Ivás közben nem szaladgálunk

Az ohioi vizsgálatban szereplő sérülések általában otthon következtek be. Ám Schäfer doktor szerint az itatóeszközök helyes használatára házon kívül sem mindig ügyelnek a szülők, gyakran látni utcán, játszótéren togyogókorú vagy nagyobb kisgyereket szájában cumisüveggel szaladgálni.

A gyermeksebész azt tanácsolja a szülőknek, hogy ezt mindenképpen kerüljék el. Az 1-2 év alatti gyerek mindig szülői felügyelet mellett, és nyugodt körülmények között igyon. Ez a félrenyelés, fulladás megelőzése érdekében is fontos, ami még nagyobb veszélyt jelent, mint az említett sérülések.

Ebben a korosztályban a csőrös (vagy nem csőrös) pohár használata is mindig szülői segítséggel történjék, hiszen a kisgyerekek tapintási, fogási érzékelése is fejletlen még.

"Amennyiben a szülő nem biztosit ilyen feltételeket, a keletkezett sérülést tekinthetjük szülői gondatlanságnak, indirekt gyermekbántalmazásnak" - mondja dr. Schäfer József.

Forrás: AFP/Hans Wiedl
Forrás: AFP/Hans Wiedl

Mikortól igyon pohárból a gyerek?

Bár szinte minden gyerek használ cumit vagy cumisüveget, az egészségügyi szakemberek régóta azt tanácsolják a szülőknek, hogy ezek használatáról szoktassák le a gyereket, amikor járni tanul.

Az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája azt ajánlja, hogy a gyerekek körülbelül 6 hónapos korukra hagyják abba a cumizást, és a cumisüvegről rögtön a hagyományos, fedél nélküli pohárra térjenek át, legkésőbb 12 hónapos korukra. Ez azért is fontos, mert az édes italok (köztük az anyatej) fogkárosító hatása sokkal jobban érvényesül, ha a gyerek cumisüvegből issza őket, mint ha pohárból.

Ám a legtöbb szülő nem tartja be ezeket az ajánlásokat. Amerikai felmérések azt mutatják, hogy az 1-2 éves gyerekeknek csaknem a fele még használ cumisüveget, és több mint háromnegyedük csőrös pohárból iszik.

Az ohioi vizsgálatot készítő szakemberek becslése szerint, ha a cumisüveg és cumi használatára vonatkozó ajánlásokat a szülők betartották volna, a vizsgálatban szereplő gyerekek közel 80 százaléka már nem használta volna a terméket a sérülés idején.

"A hagyományos pohár használatának megtanítása nem azért fontos, mert önmagában biztonságosabb, mint a cumisüveg vagy a csőrös pohár, hanem azért, mert a szülők sokkal inkább odafigyelnek rá, hogy a gyerek ülve vagy legalább egy helyben maradjon ivás közben, ha tartanak tőle, hogy az ital kiömlik" - írják a szerzők.