A gyermek sejtjei egy életre megmaradnak az anyában

Vágólapra másolva!
Az anyai szervezetben megtelepedő magzati sejtek három típusát azonosították amerikai kutatók. A terhesség alatt az anya szerveibe kivándorló, és ott akár az anya élete végéig megmaradó sejtek azonosítása segítheti egyes terhességi komplikációk vizsgálatát.
Vágólapra másolva!

Nem csak az anyák érzik úgy, hogy a gyerekük örökké szerves részük marad - ez a szó szoros értelmében így van. Minden nő szervezetében, aki valaha terhes volt, élete végéig megmaradnak összes valamikori magzatának egyes sejtjei.

A terhesség alatt a méhlepényen átjutó sejtek gyakran megtelepednek az anya szerveiben, a tüdőben, a bőrben, a belekben, az erekben, sőt az agyban is. A "gazdát cserélt" magzati sejtek eredetének és jellemzőinek jobb megértése fontos lehet az anya hosszú távú egészsége szempontjából.

Korábbi kutatások szerint a magzati sejtek például részt vehetnek az anya sérült szöveteinek helyreállításában, a sebek gyógyulásában, vagy akár új agyi idegsejtek létrehozásában, és megvédhetik az anyát a rák egyes fajtáitól és autoimmun betegségektől. Kevésbé szerencsés találkozás esetén viszont tumor-őssejtként viselkedhetnek vagy megtámadhatják az anya szöveteit.

Ezért sikeresebbek az anyából a gyerekbe történő szervátültetések

A Tufts Orvosi Központ kutatói a magzati sejtek három típusát azonosították a terhesség késői időszakában lévő egerek tüdejében. A Biology of Reproduction című szaklapban közölt kutatásban nyilvános adatbázisok segítségével 80 magzati sejt génállományát elemezték. Két különböző elemző módszer kombinálásával a kivándorolt magzati sejtek között a méhlepényből származó trophoblast-sejteket, kötőszöveti (mesenchymalis) őssejteket és immunsejteket azonosítottak.

A kutatók feltételezik, hogy az anya vérében keringő magzati sejtek szerepet játszanak abban, hogy az immunrendszer tolerálja a - számára idegen - magzati szöveteket, ne indítson ellenük támadást. (E védelemnek köszönhető az is, hogy az anyából a gyermekbe történő szervátültetések sokkal sikeresebbek, mint az apa és gyermeke közöttiek.)

A kutatócsoport reményei szerint az "áttelepült" sejtek jobb megismerése segítheti olyan terhességi komplikációk - például a terhességi magas vérnyomás (preeklampszia) - vizsgálatát, amelyekben szerepet játszik az immunológiai tolerancia hiánya.